Opinia Președintelui Dodon față de apropierea de UE se bazează pe o abordare strict pragmatică, suspicioasă față de intențiile europene în materie de securitate și profund dezinteresată de aderarea europeană, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză semnat pentru Agenția IPN.
În primul rând, Igor Dodon privește la dialogul cu UE ca la o formă de a maximiza veniturile și investițiile în Moldova, punctează politologul.
El evidențiază că Președintele Dodon perpetuează ideea că Moldova trebuie să selecteze doar ceea ce îi place din cooperarea bilaterală cu UE. În mod practic, aceasta ar însemna excluderea reformelor dureroase, inclusiv a celor care pot afecta unele interese politice.
Cel de-al doilea aspect, subliniază Dionis Cenușa, deseori atins de liderul moldovean în discursul său despre UE, ține de oportunitățile economice oferite de Acordul de Asociere. Pe de o parte, Igor Dodon propune introducerea unor măsuri protecționiste pentru produsele agro-alimentare moldovenești sau chiar revenirea la un comerț asimetric oferit Moldovei în 2008-2016. Pe de altă parte, tot el folosește Acordul ca pe o carte de vizită pentru a atrage investițiile din Belarus și alte țări.
În viziunea politologului, liberalizarea vizelor cu UE este al treilea aspect frecvent menționat de către președinte, dar niciodată într-un context negativ. Parțial, aceasta se datorează faptului că regimul fără vize diminuează intenția moldovenilor de a obține pașapoarte românești, consideră Dionis Cenușa.
O altă latură, a patra la număr, specificată de către politolog, ține de conflictul transnistrean. Igor Dodon proliferează activ ideea că în contextul rivalităților dintre Occident și Rusia ar putea fi dezghețat conflictul transnistrean. Deși sunt lipsite de probe concludente, mesajele lui Igor Dodon ar divulga intențiile clare ale Rusiei de a interveni în conflict sub pretextul protecției cetățenilor ruși - circa 300 mii de persoane, scrie autorul.
Nu în ultimul rând, liderul moldovean obișnuiește să reitereze că Moldova nu va adera la UE. Igor Dodon amintește Brexitul ca argument contra durabilității proiectului european, dar intenționat trece cu vederea țările Balcanilor de Vest, inclusiv aliați ai Rusiei, precum Serbia, care ar putea deveni parte a EU deja în 2025, concluzionează politologul.