Preşedintele CSM susţine că unii judecători nu corespund responsabilităţilor impuse
Unii judecători şi angajaţi ai personalului auxiliar dau dovadă de neglijenţă, indiferenţă şi comportament inadecvat funcţiei, a declarat vineri, 8 februarie, Nicolae Clima, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul întrunirii anuale a judecătorilor, transmite Info-Prim Neo.
Clima a adus mai multe exemple în care judecătorii au demonstrat un comportament inadecvat. Potrivit sursei citate, unii magistraţi au fost sancţionaţi , iar alţii eliberaţi din funcţie. CSM va lua şi în continuare măsuri faţă de toţi acei judecători care vor admite abateri de la lege.
Referindu-se la acţiunile întreprinse de instituţia pe care o conduce pentru consolidarea sistemului judecătoresc în R. Moldova, Clima a menţionat sporirea eficienţei procesului de înfăptuire a justiţiei şi respectarea standardelor de conduită pentru înfăptuirea unei justiţii imparţiale şi echitabile. Principalele probleme ale sistemului judecătoresc sunt, în opinia CSM, supraîncărcarea judecătorilor cu dosare şi materiale, finanţarea insuficientă a sistemului judiciar, insuficienţa de personal auxiliar în instanţe, etc, a menţionat Nicolae Clima.
În discursul său, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a menţionat pregătirea slabă, în unele cazuri, a corpului judecătoresc pentru înfăptuirea justiţiei.
Viceministrul Justiţiei, Elena Mocanu, a menţionat că judecătorii trebuie să manifeste o forţă de deschidere spre schimbare. Rezultatele pozitive nu pot fi obţinute decât pe cale consensuală, a spus ea. „Pentru că justiţia este o necesitate esenţială, cetăţenii au aşteptări mari. Ei aşteaptă eficacitate, rapiditate şi claritate, din care cauză, magistraţii trebuie să ofere decizii juste şi coerente”, a menţionat Elena Mocanu. Ministrul s-a referit şi la nivelul ridicat de corupţie din domeniu, menţionând că cei corupţi „trebuie scoşi din sistem”.
Independenţa şi funcţionalitatea justiţiei din R. Moldova este considerată una din cele mai mari restanţe la capitolul îndeplinirii Planului de Acţiuni RM-UE, fapt recunoscut atât de experţii internaţionali şi naţionali, cât în ultimul timp, şi de reprezentanţii puterii. În acelaşi timp, opoziţia susţine că în mare parte, s-a ajuns la această situaţie, din cauza controlului impus de partidul de guvernământ faţă de judecători.