Președintele Comisiei pentru grațiere explică de ce nu a putut fi grațiată Natalia Ursachi

Comisia pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă Președinția Republicii Moldova, a considerat inoportună recomandarea președintei de a o grația pe Natalia Ursachi, mamă a cinci copii, condamnată pentru escrocherie. Asta, pentru că dosarul depus în sensul grațierii nu întrunește condițiile prevăzute de lege. Precizările au fost făcute de Ion Guzun, președintele Comisiei, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Comisia a examinat cazul Nataliei Ursachi și a altor 187 de persoane. Pe cazul Nataliei Ursachi nu poate fi recomandată grațierea, pe motiv că nu a fost întrunită condiția recuperării prejudiciului și nici condiția recunoașterii vinovăției. „În timpul interviului organizat în cadrul Comisiei, doamna Ursachi nu a recunoscut faptele pentru care a fost condamnată și nu a putut aduce argumente care să explice de ce dat dovadă de regret pentru ceea ce a comis infracțiunea în baza căreia a fost condamnată. În aceste condiții, Comisia a considerat inoportună recomandarea grațierii acestei persoane”, a menționat Ion Guzun.

Președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate a precizat că grațierea este o măsură juridică exclusivă, acordarea căreia necesită întrunirea unui set de condiții stricte, care nu pot fi interpretate. În lipsa acestor condiții, ea nu poate fi realizată. Atât Natalia Ursachi, cât și alte persoane cărora le-a fost respins dosarul de grațiere, pot să ceară grațierea după expirarea a șase luni de la anterioară cerere.

Ion Guzun a mai spus că e necesară umanizarea pedepselor. Pedepsele stabilite de Codul Penal sunt dure. Instanțele de judecată, inclusiv în cazul Nataliei Ursachi, au aplicat legislația. Prin ultima sentință Nataliei Ursachi i s-a stabilit o pedeapsă mai mică decât pedeapsa minimă stabilită de lege, luând în considerare faptul că avea la întreținere mai mulți copii minori. Copii femeii se află acum în familia extinsă, iar autoritățile examinează condițiile de întreținere.

Ion Guzun a mai spus că, din câte cunoaște, Comisia juridică, numiri și imunități lucrează la un proiect de lege de amnistiere în legătură cu 30 de ani de la aniversarea independenței Republicii Moldova, de care de care s-ar putea bucura și Natalia Ursachi.

Natalia Ursachi a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE