Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, face apel către instituțiile Republicii Moldova să conlucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. Într-o declarație, oficialul amintește că, în avizul său din octombrie, Comisia de la Veneția a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, subliniază Gianni Buquicchio, competențele constituționale trebuie folosite doar pentru a îndeplini obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni, transmite IPN.
„În urma întâlnirii mele cu ministrul justiției al Republicii Moldova, sunt foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferitele instituții ale statului. Trebuie evitate atitudinile de autoservire și diviziune. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil”, menționează președintele Comisiei de la Veneția.
Gianni Buquicchio mai spune că mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate. Constituția trebuie respectată. „Chem toate instituțiile din Republica Moldova să coopereze loial și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Moldovei și cu principiile internaționale ale democrației și statului de drept”, a declarat Gianni Buquicchio.
Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pe 27 septembrie în ședință extraordinară, a decis revocarea celor șase judecători delegați în Consiliul Superior al Magistraturii. Ședința extraordinară a fost convocată la inițiativa unui grup de judecători prin hotărârea Curții de Apel Chișinău, după CSM a respins demersul magistraților de a convoca Adunarea Generală. Pe 30 septembrie, CSM a adresat o contestație, cerând anularea hotărârii din 27 septembrie. Potrivit CSM, „hotărârea este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”.