Președintele CEC: Scrutinul s-a desfășurat într-o manieră liberă, fără incidente majore

Consiliile electorale de circumscripție urmează să transmită, în 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale pe circumscripție. Ulterior, Comisia Electorală Centrală va prezenta rezultatele finale ale scrutinului. Dacă niciunul dintre candidați nu întrunește cel puțin jumătate din numărul de voturi, pe 15 noiembrie urmează să fie organizat turul doi de scrutin pentru primii doi concurenți, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că în această dimineață, la ora 07.00, ora Moldovei, s-au închis ultimele secții de votare, constituite în Statele Unite ale Americii. „Am anunțat și în seara zilei de ieri, că scrutinul s-a desfășurat într-o manieră liberă, fără incidente majore. Acum, sarcina organelor electorale – de la birourile electorale ale secțiilor de votare până la Comisia Electorală– este să sistematizăm neregulile depistate, să le analizăm și să întreprindem toate măsurile necesare pentru neadmiterea lor în viitor”, a notat Dorin Cimil.

La alegeri au participat 1 364 597 de alegători. În țară, cea mai înaltă rată de prezență la urne – 47,4% – s-a înregistrat în raionul Ocnița. Cea mai scăzută a fost în raionul Basarabeasca – 35,6%. În municipiul Chișinău au votat 292 274 de alegători. La cele 42 de secții de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului, și-au exercitat dreptul la vot 14 709 persoane.

Peste hotare, la secțiile de votare s-au prezentat 149 840 de alegători, iar cea mai activă participare s-a înregistrat în Italia – 46 442 de alegători. Această țară este urmată de Marea Britanie, Franța, Germania, România etc. Potrivit lui, Dorin Cimil, în străinătate au fost suficiente buletine de vot.

Potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a 99,9% din procesele verbale, pe primul loc se clasează candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acumulat 36,12% din sufragii. Pentru candidatul independent Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, au votat 32,64% din alegători.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.