Registrul electronic al alegătorilor va fi introdus pentru prima dată pe întreg teritoriu al Republicii Moldova la scrutinul parlamentar din acest an. Anunţul a fost făcut de către Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune „RTR-Moldova”, citat de IPN.
„În fiecare secţie de votare vor fi instalate cel puţin două calculatoare care vor avea acces la registrul electronic al alegătorilor. Membrii comisiilor electorale vor putea oricând să verifice în cazul dacă vor avea dubii asupra unui alegător, nu-l vor găsi în listele electorale sau dacă mai figurează în lista electorală a altor circumscripţii. Astfel, vom lichida orice suspiciune despre fraudarea alegerilor”, a adăugat Ciocan.
În acelaşi context, Ciocan a ţinut să declare că pe parcursul a 11 ani de când este preşedinte al CEC, nici un scrutin n-a fost fraudat. „Poate că au fost cazuri de cumpărare a alegătorilor cu bani sau cadouri, însă nu au fost cazuri de fraudare a voturilor. Nici în aprilie, 2009, după ce au fost aduse acuzaţii în acest sens, nu au fost prezentate probe relevante”, a punctat Ciocan.
Preşedintele CEC a mai spus că în localităţile din partea dreaptă a Nistrului vor fi organizate secţii de votare pentru cetăţenii din Transnistria. De asemenea, transnistrenii vor putea vota şi la secţii speciale amenajate în Chişinău şi Bălţi. În listelele electorale vor figura peste 2 mln 700 de mii de alegători, dintre care peste 200 de mii din regiunea transnistreană.
Iurie Ciocan a mai adăugat că la 15 septembrie Ministerul Justiţiei va prezenta CEC lista partidelor legal înregistrate, care vor putea participa la scrutin, după care se va da start înregistrărilor în cursa electorală, care va dura până la 30 octombrie. Odată ce formaţiunea politică se va înregistra la CEC, va avea statutul de concurent electoral, va beneficia de un anumit număr de apariţii gratuite la televiziunea publică şi va fi supus monitorizării stricte a resurselor financiare investite în campania electorală.