Preşedintele CCI crede că nu este corect ca Ministerul Educaţiei să monopolizeze sistemul dual de învăţământ
Majoritatea propunerilor Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) în ceea ce priveşte sistemul de pregătire a cadrelor pentru economia naţională nu au fost luate în consideraţie la elaborarea proiectului Codului educaţiei, a menţionat într-un interviu pentru Radio Moldova preşedintele instituţiei, Gheorghe Cucu. Pregătirea specialiştilor nu corespunde cerinţelor întreprinderilor. Iar fără o forţă de muncă calificată acestea nu pot fi competitive, a spus preşedintele CCI, citat de Info-Prim Neo.
„Instituţiile care pregătesc specialişti şi cadre muncitoreşti pentru întreprinderi sunt finanţate insuficient, iar baza materială din dotare este învechită. În schimb, surse enorme de duc pentru instruirea unei armate de teoreticieni. Cota-parte a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior este de circa 60 la sută. În Germania, de exemplu, această cotă este de 24 la sută”, a subliniat Gheorghe Cucu.
CCI consideră necesar a dezvolta în Republica Moldova sistemul dual de învăţământ profesional. Acesta ar crea condiţii pentru ca elevii din şcolile profesionale, din colegii, să facă practica de producţie în halele întreprinderilor. De asemenea, întreprinderile ar putea să participe la cofinanţarea pregătirii specialiştilor.
„Nu este corect ca despre sistemul dual de învăţământ în proiectul Codului educaţiei să se vorbească în treacăt şi că acesta să fie monopolizat de Ministerul Educaţiei. În alte ţări, toate funcţiile de consultanţă, monitorizare şi atestare a specialiştilor sunt încredinţate CCI şi Camerei Meşteşugarilor. Aceste structuri certifică calitatea forţei de muncă. Nu cum se întâmplă la noi – maiştrii de la şcolile profesionale pregătesc forţa de muncă şi tot ei o certifică”, a subliniat Gheorghe Cucu.
Veaceslav Şutchevici, conducătorul unei întreprinderi de confecţii, a menţionat că este salutabil faptul că proiectul Codului educaţiei conţine prevederi privind sistemul dual de învăţământ. „Nu cred că sunt perfecte aceste formulări, dar ele pot fi îmbunătăţite”, a menţionat omul de afaceri. Veaceslav Şutchevici susţine că majoritatea conducătorilor de întreprinderi din Moldova se confruntă cu problema lipsei forţei de muncă calificate.
„Dacă statul ar stabili o cotă de participare pentru întreprinderi la finanţarea pregătirii profesionale a specialiştilor – fie şi printr-un instrument administrativ, dar acceptat de sectorul real – lucrurile s-ar mişca din loc. Suma care s-ar aduna nu ar fi prea mare în 2010 – 2011, dar peste câţiva ani aceasta ar creşte, aşa cum s-a întâmplat cu sistemul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală”, a conchis întreprinzătorul.
Proiectul Codului educaţiei al Republicii Moldova vine să înlocuiască Legea învăţământului din 1995. Discuţiile publice vor continua până la sfârşitul lunii mai, după care va fi organizat un congres al pedagogilor, unde să fie adoptată o decizie despre structura pre-finală a documentului. Ulterior, acesta va fi propus guvernului spre aprobare.