Preşedintele Adunării Populare asigură că decizia privind dizolvarea CO „Teleradio-Găgăuzia” a fost una legală
Preşedintele Adunării Populare (AP) a Găgăuziei, Ana Harlamenko, susţine că decizia AP privind dizolvarea Consiliului de Observatori (CO) al companiei publice regionale „Teleradio-Găgăuzia” a fost una legală, transmite Info-Prim Neo.
Ana Harlamenko a declarat luni, 8 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău că, deşi Legea cu privire la televiziune şi radio nu stipulează procedura de dizolvare a CO, AP avea dreptul să lichideze consiliul în calitate de fondator al acestuia, în conformitate cu legislaţia muncii, inclusiv Codul muncii. „Deputaţii au decis că CO, în componenţa actuală, nu este în stare să organizeze şi să monitorizeze activitatea companiei publice”, a motivat Ana Harlamenko. Potrivit acesteia, legislatorii nu au făcut decât să anuleze decizia AP de legislatură trecută privind constituirea CO, care, în opinia lor, a fost format cu abateri de la prevederile legislaţiei. „Conform legii, CO trebuie să aibă o componenţă diversificată, însă şapte din cei nouă membri ai CO sunt pedagogi, cinci dintre care activează în cadrul Universităţii de Stat din Comrat, rectorul căreia este preşedintele CO, Mihail Daradur”. Preşedintele AP a comunicat că a fost anunţat concursul pentru desemnarea componenţei nominale a consiliului, deja se depun cerere şi urmează a fi creată o comisie care va examina documentaţia.
Ana Harlamenko susţine că decizia AP nu are conotaţie politică şi nu are drept scop preluarea de către legislativul de la Comrat a controlului asupra companiei publice de radio şi TV. Harlamenko spune că AP nu a s-a amestecat niciodată în activitatea companiei. Mai mult decât atât, preşedintele AP acuză că deputaţilor li se refuză timp de emisie în cadrul programelor radio şi TV şi dreptul legal de primi informaţii de la companie.
Anterior, preşedintele CO, Mihail Daradur, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că CO va ataca în instanţa de judecată decizia AP privind dizolvarea consiliului, dacă legislativul autonomiei nu o va anula. Potrivit lui Daradur, decizia privind dizolvarea CO este una ilegală pentru că legislaţia nu permite reformarea instituţiei în baza unor argumente nefondate. Mihail Daradur este de părere că Ana Harlamenko, care a activat 10 ani în funcţia de preşedinte al companiei „Teleradio-Găgăuzia” urmăreşte să ia sub controlul AP compania publică regională.
Decizia de dizolvare a CO a fost luată pentru a doua oară de AP la 2 septembrie, cu majoritate de voturi (deputaţii comunişti au fost împotrivă). Deputaţii au motivat dizolvarea CO prin faptul că membrii acestui organ au stabilit nemotivat remunerări mari pentru conducerea „Teleradio-Găgăuzia” şi secretarului CO. Consiliul nu a motivat cererea de a fi alocate companiei din bugetul regional 4,5 mln lei pentru anul 2009 şi nu depune nici un efort pentru a obţine venituri. De asemenea, nu a motivat cheltuielile mijloacelor băneşti acordate pentru anul 2008 şi nu a elaborat politica editorială a companiei. Deputaţii au reclamat şi lipsa de atitudine a CO faţă de încălcarea de către angajaţii „Teleradio-Găgăuzia” a standardelor profesionale şi nerespectarea echidistanţei şi pluralismul materialelor informative ş.a.