Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a fost înmânat premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. „Îl consider nu atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație, un drept pentru care de aproape doi ani vecinii și prietenii noștri din Ucraina fac niște sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte”, a declarat șefa statului la Gala de decernare a premiului desfășurată la Cinema Timiș, transmite IPN.
„Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora și despre cât de ușor le putem pierde. Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câțiva ani, dar iată că dreptul internațional a fost încălcat, granițele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost călcate în picioare. Populismul și minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante: dezbaterea, încrederea în instituții și unii în alții”, a menționat șefa statului.
Președinta a spus că doar o societare unită poate construi o țară sigură și prosperă și s-a referit în acest context la alegerile care vor avea loc în următoarea perioadă în mai multe colțuri ale lumii. „Vor fi alegeri la Chișinău, la București, la Washington, se va alege Parlamentul European. De aceste alegeri depinde soarta lumii pentru următoarele decenii și cred că nu sunt cuvinte mari. Și este cazul să ne întrebăm, și politicienii și cetățenii, în ce lume vrem să trăim. Teoria „politica nu ne afectează” este greșită, pentru că de oamenii pe care îi alegem depinde cum trăim noi și cum vor trăi copiii noștri”, a declarat Maia Sandu. Șefa statului și-a manifestat speranța că cetățenii lumii vor alege bunul simț, curajul, omenia, cinstea, adevărul, libertatea și pacea.
Ambasadoarea României la UNESCO și membra juriului „Timișoara Pentru Valori Europene”, Simona-Mirela Miculescu, a menționat că lumea este într-o stare de profundă frământare și, pentru a fi mai puternici, trebuie să contribuim cu toții la aprofundarea construcției europene, dar și să ne promovăm cu mai multă tărie valorile pe scena regională și internațională. „Acest premiu este cu atât mai important în contextul actual în care trăim într-o Europă confruntată cu un război de agresiune, o Europă în care tendințele iliberale de contestare a valorilor care ne animă și ne unesc, în care radicalismul și extremismele de tot felul sunt din ce în ce mai prezente, sunt atribute pe care ar trebui să le avem tot timpul în vedere. Și din acest punct de vedere, premiul „Timișoara Pentru Valori Europene” reprezintă o expresie puternică a opțiunii și a acțiunii noastre solidare în favoarea consolidării Proiectului European, în favoarea apărării democrației și a valorilor sale”, a spus ambasadoarea. Membra juriului a precizat că președinta Maia Sandu este apărătoarea neobosită a valorilor democratice și promotoarea asiduă a apropierii țării sale de Uniunea Europeană.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a spus că președinta Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Moldovei atunci când mulți le considerau utopice. Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj și un bun simț rar întâlnit în politică, luptă cu perseverență pentru a contura o cale europeană pentru Moldova. Edilul a adăugat că premiul pe care orașul l-a înființat anul trecut prin hotărârea unanimă a Consiliului local „înseamnă mai mult decât o recunoaștere a unei personalități importante, este o declarație că Europa nu este doar o locație geografică sau o entitate politico-administrativă pentru noi, ci o parte integrantă a identității, istoriei și viitorului nostru, un viitor pe care îl modelăm împreună.”
Premiul „Timișoara Pentru Valori Europene” a fost instituit în 2023. Președinta Republicii Moldova a devenit prima laureată a acestui premiu care i-a fost acordat pentru serviciile sale în apărarea libertății și a valorilor democratice în Europa și în semn de recunoaștere a modelului de leadership curajos și inspirat în vremuri de criză.