Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, al cărui mandat de membru CEC expiră, ca şi al colegilor săi, astăzi, 11 februarie, afirmă că în prezent nominalizările la funcţia de membru al Comisiei se face doar pe criterii de decizie politică, iar aceasta nu este bine. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Iurie Ciocan a mai spus că îşi doreşte să se regăsească în noua componenţă a Comisei, dar decizia urmează a fi luată în Parlament, transmite IPN.
Iurie Ciocan a menţionat că chiar astăzi expiră mandatul membrilor CEC, activitatea instituţiei nu este pereclitată.„Continuitatea va fi asigurată de către componenţa actuală a Comisiei Electorale Centrale. Instituţia nu va staţiona. Toate atribuţiile prevăzute de lege vor fi duse, în conformitate cu prevederile Codului Electoral. Doar că suntem în aşteptarea confirmării unei noi componenţe, a unui nou mandat al Comisiei Electorale Centrale.
Iurie Ciocan a apreciat că în Comisia Electorală Centrală sunt persoane integre, profesioniste, bine intenţionate, cu cunoştinţe vaste în domeniul electoral, dar în momentul în care aceste persoane sunt nominalizate de către un partid politic, societatea de fiecare dată abordează aceste chestiuni ca semne de întrebare.
Preşedintele CEC a subliniat că el şi colegii săi şi-au făcut munca absolut onest şi corect. „Munca noastră a fost recunoscută de către observatorii naţionali, internaţionali, ceea ce este foarte şi foarte important pentru legitimitatea şi legalitatea puterii din Republica Moldova”, a menţionat oficialul.
Iurie Ciocan a spus că pe perioada mandatului său şi-ar fi dorit mai mult anume în reformarea sistemului de finanţare a partidelor politice, în creşterea gradului de cultură politică. „Ne-am fi dorit să fi avut resurse făceam mai multe campanii de informare, de educare a alegătorilor”, a adăugat preşedintele CEC.
Fiind întrebat dacă numele lui Iurie Ciocan se va regăsi în noua componenţă a CEC, acesta a răspuns că are această dorinţă, dar nu are această certitudine. „Atâta timp cât există nominalizarea cu decizii în Parlament, rămâne să vedem care va fi decizia în Parlament. La moment, avem ce avem. Noi continuăm munca şi aşteptăm deciziile politicului”, a încheiat oficialul.
Actuala componenţă a Comisiei Electorale Centrale a fost numită în Parlament pe 11 februarie 2011 pe un termen de cinci ani.