Președinta solicită reducerea taxei aeroportuare de 9 euro

Președinta Maia Sandu susține că, în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău în anul 2013, statul a pierdut venituri de circa 1,6 miliarde de lei. Odată ce aeroportul a revenit în gestiunea autorităților, șefa statului le-a solicitat instituțiilor responsabile să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. De asemenea, președinta a solicitat să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acesteia, transmite IPN.

„În 2013, prin tranzacții mincinoase, Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău, luându-l în concesiune pentru 49 de ani. Ca urmare a acestei scheme, statul, adică noi, cetățenii, am pierdut venituri în valoare de circa 1,6 miliarde de lei. Au trecut 9 ani. În acești ani, cetățenii Republicii Moldova au dat hoților un răspuns clar că țara noastră nu este de vânzare. Am reușit să ne mobilizăm, am dus o luptă politică dură, a trebuit să mergem în instanță ca într-un final să ne asigurăm că Aeroportul Internațional Chișinău este recuperat de la hoți”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă susținut la Aeroport.

Șefa statului a menționat că astăzi se face dreptate și Aeroportul este din nou al statului, adică al cetățenilor. Potrivit ei, așa cum s-a făcut dreptate în cazul Aeroportului, așa se va reuși și în alte cazuri de corupție, în ciuda obstacolelor, inclusiv din partea unor judecători corupți.

„Solicit instituțiilor de stat să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice, administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a mai spus că Aeroportul nu este un simplu bun al statului. „Aeroportul trebuie să devină un nod regional, care asigură infrastructura necesară pentru ca Moldova să conecteze mai mult la spațiul economic european. Iar instituțiile justiției trebuie să se asigure ca toate persoanele implicate în acest furt sunt pedepsite conform legii”, a mai spus șefa statului.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Dar compania a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2022, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Pe 28 martie 2023 s-au încheiat procedurile de transmitere și preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău ce se aflau în concesiunea SRL „Avia Invest”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.