Președinta Maia Sandu a avut un briefing comun cu omologul său polonez

Viziunile președintei Maiei Sandu sunt convergente viziunilor pe care le împărtășește președintele Poloniei, Andrzej Duda, privitor la dezvoltarea statului. Acesta fiind primul motiv care l-a făcut să vină la Chișinăuși pentru a fi împreună cu omologii săi din alte țări la celebrarea aniversării a treizecea a Republicii Moldova, transmite IPN.

Despre aceasta președintele Poloniei a declarat la un briefing de presă, comun cu Maia Sandu, adăugând că cel de-al doilea motiv îl contituie speranța lui că Moldova ar putea adera în viitorul apropiat la „Inițiativa celor 3 Mări” (o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est, care în prezent numără 12 state. Scopul expres al „Inițiativei” este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice – n.r.).

Președintele polonez a opinat că experiența de 30 de ani de reformare a țării sale ar putea fi de folos moldovenilor, nu numai în sensul preluării practicilor  instituționale, dar și în a înțelege ce înseamnă a curăța țara de corupție și alte poveri ale fostelor regimuri, de a edifica o țară cinstită. În Moldova, există o comunitate de însemnată de polonezi și ei ar trebui să beneficieze în țara lor de reședință de toate libertățile și drepturile pe care le oferă comunitatea popoarelor europene, a subliniat oficialul.

La rândul ei, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova prețuiește ascensiunea relațiilor bilaterale între cele două state, contribuția Poloniei la modernizarea europeană a țării noastre. Maia Sandu a apreciat rolul Poloniei în „Parteneriatul Estic” și deschiderea către Republica Moldova, includerea ei în diverse programe naționale și europene. Șefa statului a invocat ajutoarele pe linia „Polish Aid”, cooperările cu alte structuri poloneze care dezvoltă numeroase proiecte în Republica Moldova.

Experiența de dezvoltare a Republicii Polone este deosebit de utilă pentru țara noastră. Dorim să învățăm din bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale și agriculturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice. Am discutat astăzi despre posibile proiecte concrete de colaborare în aceste domenii.

„Avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia. Sunt sigură că, având un guvern stabil, care se bucură de sprijinul cetățenilor, vom putea valorifica pe deplin aceste oportunități”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu s-a arătat favorabilă conectării Republicii Moldova la alte aranjamente regionale, care ar contribui la consolidarea securității și stabilității în țările din zonă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.