Președinta CEC subliniază importanța participării la referendum: "Nu există turul doi"

Referendumul este cea mai democratică formă prin care poporul poate decide în mod direct lucruri importante pentru țară. O spune președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. „Pe 20 octombrie nu sta deoparte, votează din prima, pentru referendum turul II nu există. Votează cu încredere”, îndeamnă șefa CEC într-un mesaj explicativ despre plebiscit, transmite IPN

Angelica Caraman a declarat că pe 20 octombrie cetățenii cu drept de vot sunt chemați să aleagă drumul pe care își doresc să-l urmeze. Astfel, prin organizarea referendumului se propune completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al țării. Alegătorul va răspunde cu „da” sau „nu” la întrebarea:  „Susțineți pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Pentru ca referendumul republican constituțional să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puțin o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se consideră adoptată dacă au ales opțiunea „da” majoritatea cetățenilor care au participat la referendum.

Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului, care la rândul său, în termen de 10 zile, va confirma sau va infirma printr-o hotărâre rezultatele plebiscitului.

Legea adoptată prin referendum se publică într-o ediție specială a Monitorului Oficial, iar data votării acesteia se consideră ziua desfășurării referendumului republican constituțional.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.