Președinta ALDE face apel la instituțiile pentru respectarea drepturilor omului: În Bălți mesajele sexiste curg gârlă

Președinta partidului politic ALDE Moldova, Arina Spătaru, face apel la instituțiile responsabile de respectarea drepturilor omului și cere sancționarea persoanelor care lansează mesaje denigratoare la adresa femeilor. Arina Spătaru spune că discursul sexist este monitorizat doar în municipiul Chișinău, în condițiile în care în Bălți și celelalte localități retorica misogină ia amploare. În cadrul unei conferințe de presă, președinta ALDE a menționat că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este incompatibilă cu discursul ofensator la adresa femeilor.

„Incidentul prin care am trecut m-a făcut să meditez mult timp. Pentru că la noi în societate nu este primit să se vorbească despre asta. Femeile noastre se tem să vorbească despre istoriile prin care au trecut de intimidare, hărțuire sexuală. Micile istorii care apar în spațiul public nu se soldează cu rezultate. Bărbații care-și permit să denigreze femeile cu mesaje sexiste nu pățesc nimic. Nu sunt pedepsiți, nu li se taie nici din plăcintă, nici din salarii, nu li se dă muncă neremunerată în folosul statului. Acest lucru este strigător la cer. Noi ne propunem să ajungem în Uniunea Europeană, iar în Uniunea Europeană lupta pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați persistă. Cum să devenim membri ai Uniunii Europene dacă vom tolera astfel de mesaje sexiste? Dacă astăzi bărbatul ne transmite mesaje denigratoare și noi vom tolera, mâine își va permite să ridice mâna, iar poimâine își va permite să ne taie din salarii, ulterior își va permite să ne dea afară de la lucru”, a spus Arina Spătaru.

Ea a explicat că exponenți ai partidului de guvernare de la Bălți și-au permis mesaje ofensatoare la adresa sa, atunci când a cerut explicații cu privire la fondurile cheltuite de PAS în campania de promovare a referendumului. „Este vorba de dezbateri pe care le-a organizat portalul din Bălți www.esp.md, dezbateri organizate și moderate de o doamnă. Această doamnă nu a încercat nicidecum să oprească mesajele de ură direcționate în adresa mea. S-a întâmplat pe 13 iunie. Era o dezbatere publică pentru locuitorii din Bălți și nordul țării, acolo unde sunt invitați experți și exponenți ai partidelor politice, care vorbesc despre avantajele și dezavantajele aderării la UE. Am fost invitată în calitate de lider al unui partid politic, alături de consilierul municipal din partea PAS, Iurie Beșliu, și alături de un activist civic din Bălți. Uniunea Europeană este despre libertatea de exprimare și eu mi-am permis să vorbesc despre faptul cum fiecare dintre noi poate arăta, prin exemplul propriu, cum ar fi bine să devenim membri ai Uniunii Europene. Când am venit cu exemple elocvente cum PAS încalcă dreptul la libera exprimare și când am cerut explicații de unde are PAS bani pentru tipărirea ziarelor de promovare a candidatului lor la prezidențiale, domnul Beșliu, care nu avea argumente să ne explice de unde sunt banii, a răspuns că el știe că Arina Spătaru ia bani de la Șor. Acest mesaj denigrator care continuă să apară în spațiul public este creat artificial de exponenții PAS atunci când nu au ce răspunde Arinei Spătaru”, a declarat Arina Spătaru.

Arina Spătaru îl acuză de consilierul PAS din Bălți, Iurie Beșliu, de discurs ofensator la adresa sa și cere instituțiilor responsabile să ia atitudine față de fenomenul denigrării femeilor. Președinta ALDE cere sancționarea promptă a discursului instigator la ură și a mesajelor sexiste.

„După ce s-a oprit transmisiunea live l-am rugat pe domnul Beșliu să demonstreze acest fapt, în prezența jurnalistei care nu l-a oprit să vorbească urât despre mine, domnul Beșliu s-a apropiat și mi-a spus la ureche, în limba rusă, cuvinte urâte și înjositoare. Nu voi repeta aceste cuvinte. Asta deja nu este luptă politică. Sunt apucături NKVD-iste. Fac apel la toate instituțiile care se ocupă de apărarea drepturilor omului. Așa nu se poate”, a mai spus președinta ALDE Moldova.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.