Mai multe instituții de presă din Republica Moldova au publicat vineri, 25 octombrie, un document amplu care dezvăluie detalii despre „rețeaua susținătorilor lui Ilan Șor”. Potrivit informațiilor făcute publice, aceste persoane ar fi fost implicate în scheme de cumpărare a voturilor la referendumul recent și în primul tur al alegerilor prezidențiale, transmite IPN.
Documentul conține nume și date personale ale celor care ar fi participat la aceste acțiuni, sugerând o organizare bine pusă la punct, cu ramificații la nivel național.
Sursa scurgerii de informații este atribuită unui ofițer de poliție anonim. Portalul Nokta din autonomia găgăuză scrie că a primit informațiile de la o persoană care s-a prezentat drept ofițer de poliție.
Acesta, scriu jurnaliștii portalului, explică și motivele pentru care a decis să facă publice informațiile personale ale activiștilor — lista conține, pe lângă nume, adrese de domiciliu, date de naștere și numere de telefon mobil — invocând în special „încercările de a discredita și submina munca poliției și a Serviciului de Informații și Securitate (SIS)”.
Baza de date a fost publicată și de jurnaliștii de la Nordnews.
Poliția Republicii Moldova încă nu a comentat posibila scurgere de date și autenticitatea lor, însă toate acestea au loc în perioada când autoritățile investighează coruperea masivă a alegătorilor în primul tur al alegerilor și referendumului care au avut loc pe 20 octombrie.
Joi, 24 octombrie, șeful poliției moldovene, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că oamenii legii au descoperit o schemă de cumpărare de voturi de 39 de milioane de dolari în perioada septembrie-octombrie 2024, confirmată de 1,4 milioane de alerte SMS de la banca rusească Promsvyazbank. Cernăuțeanu presupune că banii au fost probabil distribuiți în numerar.