Presa lasă fără atenţie apelul de a respecta drepturile copilului, ONG
După jumătate de an de monitorizare a felului în care mass-media prezintă subiectele în care protagonişti sunt copii, Asociaţia Presei Independente constată cu îngrijorare că situaţia nu s-a îmbunătăţit: copilul în continuare este o victimă în mâna jurnalistului. Timp de şase luni, contrar recomandărilor API, presa a continuat să-l prezinte pe copil ca pe o fiinţă săracă, victimă a violenţei, abuzului sexual, sau în conflict cu legea, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus la o conferinţă tematică că numărul copiilor abuzaţi sexual în Republica Moldova a crescut, potrivit datelor unui studiu recent. Desigur, mass-media nu se face vinovată direct de această situaţie, dar poartă răspundere pentru reflectarea în cele mai mici detalii a situaţiilor de abuz asupra copiilor.
Expertul API, Ina Prisăcaru, a remarcat că jurnaliştii pun preţ pe senzaţii, ignorând limitele de bun simţ atunci când prezintă imagini sau fac descrieri. Jumătate de an de monitorizare au arătat că jurnaliştii nu respectă mai deloc principiile deontologice ale breslei. Copii victime ale violenţei sau copii în conflict cu legea devin surse pasive de informare, fără drepturi şi putere. Practic nu au existat subiecte în care să se solicite opinia copiilor, chiar şi vizavi de anumite decizii ale maturilor.
Reprezentanta Unicef în Republica Moldova, Alexandra Yuster, a declarat că întotdeauna depinde de jurnalist cum tratează un caz. „Publicul vede lumea prin intermediul ochilor şi a stilourilor jurnaliştilor şi, de aceea, societatea aude tot ceea ce este spus de către jurnalişti”, a menţionat Alexandra Yuster, care i-a îndemnat pe jurnalişti să manifeste corectitudine în raport cu protagoniştii subiectelor prezentate, mai ales dacă este vorba de copii.
Monitorizarea mass-media de către API a fost efectuată în perioada 1 iunie – 31 decembrie.