Presa este marcată în continuare de probleme care nu-i permit să se dezvolte, ședință

Presa din Republica Moldova este parțial liberă și este marcată în continuare de probleme care nu-i permit să activeze și să se dezvolte în condiții optime. Comparativ cu anii precedenți, starea presei s-a agravat în ultimul an, fiind înregistrat un declin alarmant. Libertatea mass-media depinde de mediul în care activează presa și jurnaliștii, de contextul politic, de acces la informație, contextul economic, dar și de cadrul juridic care reglementează domeniul. Declarațiile au fost făcute de Nadine Gogu, directoarea executivă la Centrul pentru Jurnalism Independent, la ședința plenară a Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic cu tema: „Libertatea mass-mediei în Republica Moldova și startul campaniei „Luna Europei” în cadrul Platformei Naționale”, transmite IPN.

Potrivit lui Nadine Gogu, din perspectiva contextului politic, anul trecut a fost un an cu provocări pentru presa independentă. Mulți jurnaliști au fost ținta mesajelor denigratoare din partea oficialilor de rang înalt, au fost intimidați, au fost înaintate plângeri pe numele lor la poliție cu scopul de a pune presiune pe mass media. Jurnaliștilor din presa independentă li s-a limitat accesul la informație, dar și Consiliul Audiovizualului a fost folosit pe post de „bâtă politică” pentru a tempera vocile critice ale unor instituții media, în timp ce încălcările comise de radiodifuzorii afiliați politic au rămas neobservate. De asemenea, criza economică care afectează presa a fost aprofundată de pandemie și a împiedicat dezvoltarea presei ca afacere. Sustenabilitatea financiară a actorilor din sectorul mediatic a fost cauzat de deficitul de competențe în rândul managerilor, lipsa unui cadru instituțional care să asigure concurența onestă sau lipsa politicilor de încurajare a investițiilor interne și externe. Pentru ca situația în mass-media să fie redresată, e nevoie de elaborarea unui plan de măsuri pentru a diminua influența factorului politic asupra mass-media.

Petru Macovei, directorul executiv la Asociației Presei Independente, a relatat că în 2019-2020, API a promovat priorități în mass-media ce țin de: demonopolizarea pieței publicității și asigurarea eficienței Consiliului Concurenței în investigarea și sancționarea înțelegerilor de cartel pe piața publicității, asigurarea accesului la informația de interes public, elaborarea cadrului juridic necesar pentru implementarea Concepției naționale de dezvoltare mass-media, îmbunătățirea legislației în domeniul reflectării alegerilor de către mass-media și elaborarea unui sistem de facilități pentru dezvoltarea mass-media. De asemenea, e nevoie de reforma Consiliului Audiovizualului, pentru ca aceasta să devină o instituție care să urmărească interesul public, nu al partidului care a desemnat membrii. Petru Macovei a remarcat că mai multe proiecte de legi care vizează mass-media nu au ajuns să fie votate și implementate. În opinia sa, e nevoie de un sistem de susținere a instituțiilor mass-media de importanță socială, dar și ca statul să-și schimbe atitudinea față de mass-media.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, a declarat că Ziua Mondială a Libertății Presei este o reamintire pentru autorități de a-și respecta angajamentele luate față de libertatea presei, de a sărbători principiile fundamentale ale libertății presei, de a evalua libertatea presei din lume, de a apăra mass-media de atacurile asupra independenții lor și de a aduce tribut jurnaliștilor. El spune că, de la începutul pandemiei de COVID-19, UE a intensificat sprijinul actorilor societății civile, a mass-mediei independente și a jurnaliștilor independenți, ca parte a pachetului „Echipa Europa”. Anul acesta, mesajul principal promovat de ziua Europei este „Solidaritate pentru sănătate. Împreună pentru un viitor mai bun”. Ambasadorul declară că UE și „Echipa Europa” este solidară cu cetățenii moldoveni și vine cu mesajul că „împreună vor putea depăși pandemia”. Peter Michalko a mai spus că UE va rămâne alături de mass-media pentru a susține eforturile ei, iar subiectul mass-media va rămâne un punct constant în dialogul UE cu autoritățile, dar și privind asistența și planificarea ei.

Lilia Carasciuc, coordonatoarea Grupului de Lucru nr.1 „Democrație, drepturile omului, buna guvernare și stabilitate” al Platformei Naționale a FSC din PaE, a remarcat că mass-media nu doar informează despre avantajele parcursului european pentru Republica Moldova, dar cultivă valori care sunt extraordinar de necesare pentru a ne considera cu adevărat europeni, cultivând valori precum democrația, justiția etc., lucru posibil doar prin mass-media. „Pentru mine ca organizație anticorupție este importantă integritatea, jurnalismul de investigație, dar fiecare are un atașament față de mass-media, de aceea sărbătorim Ziua Europei și mass-media. […] Prin mass-media se încearcă a se pune presiune pe organele de drept pentru a reacționa la investigațiile bine documentate de jurnaliști, dar pentru a fi cât mai liberi și bine auziți, ei trebuie susținuți”, a adăugat Lilia Carasciuc.

Zilele Libertății Presei în Moldova se desfășoară pe parcursul lunii mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.