Preparate noi, introduse în lista medicamentelor esențiale

În lista medicamentelor esențiale, actualizată recent, au fost introduse mai multe medicamente biologice, printre care și analogii de insulină. Acestea nu se aflau în această listă, pe când trebuiau utilizați deja în tratament demult. O spune ministra sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia, au apărut medicamente totalmente noi, care au la bază molecule inovative, ca de exemplu, diferite medicamente care sunt utilizate în tratamentul diabetului zaharat, dar în formă orală, deci, hipoglicemiante noi, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministra a declarat că, de asemenea, pentru diferite maladii cronice au apărut medicamente care pot fi utilizate și aduc un efect terapeutic mult mai rapid, iar în maladiile oncologice aceasta era foarte necesar. „În Republica Moldova, tratamentul maladiilor oncologice era rămas în urmă cu zeci de ani, noi nu puteam utiliza în procurările și în achizițiile noastre medicamente de ultimă generație care în tratamentul cancerului sunt terapii țintite, când ne referim la anumite forme de cancer sau când ne referim la maladiile autoimune. Vreau să vă dau un simplu exemplu: poate ne gândim că în tratamentul stomatologic nu este nevoie de medicamente, toți privesc la acesta doar prin extragerea dinților sau aplicarea unor plombițe, dar este nevoie de tratament și în stomatologie”, a notat ministra. Astfel, pentru prima dată, când în listă s-au regăsit trei poziții de preparate stomatologice.

„Avem inclusiv introdusă, implementată pentru medicamentele din familia antibioticelor, avem alese antibioticele astfel ca să întrunească clasificarea Organizației Mondiale a Sănătății, care vorbește despre acces, precauție și rezervă. Sunt niște termeni foarte medicali, deci, asta este noutatea”.

De asemenea, în medicamentelor esențiale nu au existat până acum deloc medicamente propuse pentru tratamentul paliativ, inclusiv al pacienților oncologici terminali. După actualizarea listei, au apărut medicamente și scheme noi de tratament pentru aceste categorii de pacienți. Medicii care aplică scheme noi sunt la curent cu tot ce se întâmplă în lume, dar nu au putut aplica aici, în Republica Moldova, și acum probabil vor fi cei mai fericiți.

„În special atunci când vorbim de procurările pentru tratamentul diferitelor maladii în cadrul programelor naționale, sunt coordonate cu specialiștii de frunte ai Ministerului Sănătății, iar când spun despre aceste comisii specializate, mă refer nu la angajații Ministerului Sănătății, dar la acele comisii care sunt pe fiecare domeniu separat – gastrologie, cardiologie, chirurgie – din care fac parte profesori, de fapt, persoanele de frunte ale domeniilor, care sunt cele mai informate”, a declarat Ala Nemerenco.

Lista medicamentelor esențiale este o listă în baza căreia se fac solicitările, cererile de achiziții, atât pentru achiziția medicamentelor pentru tratamente în spital, cât și pentru achiziția medicamentelor când este vorba de programele naționale pe care le gestionează Ministerul Sănătății cu finanțare de la bugetul de stat. De asemenea, din această listă reies toate medicamentele care sunt utilizate pentru lista medicamentelor compensate și, la fel, Formularul terapeutic național este bazat pe această listă. Potrivit ministrei sănătății, lista medicamentelor esențiale trebuie ajustată o dată la doi ani, în medie, astfel ca în ea să fie introduse absolut toate inovațiile, ca pacienții să aibă acces la diferite scheme noi de tratament, deoarece medicina și știința înaintează foarte rapid, cu descoperiri noi, cu scheme noi de tratament. În Republica Moldova aceasta a fost actualizată ultima dată în 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.