Preotul Iulian Rață: „Noi, clericii, tot ne aflăm în prima linie”

„Toți spun că medicii se află în prima linie a frontului. Dar de ce uitați că și noi, clericii, de asemenea, ne aflăm în prima linie a frontului, împreună cu enoriașii noștri?! Și nu mai spuneți că ei nu au nevoie de aceasta. Au nevoie!”, astfel a comentat cerințele autorităților către culte de a înceta temporar desfășurarea serviciilor religioase publice în legătură cu pericolul de răspândire a virusului COVID-19 preotul Iulian Rață.

Preotul a recunoscut în cadrul emisiunii „Cutia neagră” a postului de televiziune TV8 că el nu ar putea să desfășoare o slujbă religioasă online. „Cum vă imaginați d-voastră că un creștin stă în fața televizorului și bate mătănii în fața lui? d-voastră vă puteți imagina acest lucru? Eu, de exemplu, nu”, a menționat Iulian Rață.

El insistă că teama de a se molipsi de această maladie în timpul obiceiului bisericesc este o chestiune de credință. „Acolo este trupul și sângele Domnului. Dacă cineva consideră că acolo este pâine și vin, nu are decât să rămână acasă”, a spus preotul.

Iulian Rață este sigur că acum bisericile nu pot fi închise. „Atunci când mijloacele de informare în masă fac atâta zarvă în jurul pandemiei de coronavirus, iar omul este copleșit de stres și de singurătate, lipsit de liniște și speranță, că totul se poate schimba în bine, d-voatră îl lipsiți de accesul în Biserică și îl ucideți pe acest om chiar d-voastră”, a reiterat preotul.

Iulian Rață a comentat molipsirea cu virusul COVID-19 a participanților la călătoria la mănăstirea Poceaiev din Ucraina, apreciind informația despre cauzele îmbolnăvirii acestora drept o dezinformare. „Asociația ziariștilor creștini ortodocși a comunicat că participanții la călătoria respectivă nici nu au ajuns până la mănăstire, că administrația regiunii Ternopol a efectuat un control la mănăstire și unde, apropo, există un punct de medicină de urgență, căci pe teritoriul acestui locaș se află sute de călugări și pelerini, și a stabilit că în ultimul timp acolo nu s-au aflat mijloace de transport, și că acolo nu s-a întâmplat niciun caz de molipsire”, a mai spus fața bisericească.

Mulți însă consideră, între altele, nedorința slujitorilor altarului moldoveni de a se conforma cerințelor autorităților nefondată. „Acesta nu este tocmai cazul, când biserica poate fi considerată cea mai persecutată. Nimeni n-o prigonește. Majoritatea bisericilor din cele mai diferite țări ale lumii și-au sistat acum temporar activitatea în scopul asigurării sănătății publice”, a menționat alt participant la emisiune, activistul civic Rodion Gavriloi.

În opinia sa, slujitorii cultelor din Moldova ar fi putut urma exemplul României, unde bisericile sunt deschise pe parcursul zilei, dar se închid în timpul desfășurării slujbelor, pe care le țin un cerc îngust de preoți.

Comisia națională excepțională pentru sănătatea publică a adoptat la 13 martie o hotărâre, care prevede sistarea temporară a activității bisericilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.