Premierul Ion Chicu a folosit formule injurioase într-o postare recentă pe Facebok, prin care i-a luat apărarea ministrei sănătății, muncii și protecției sociale Viorica Dumbrăveanu.
„Stimați Prieteni! Ultimul timp, unele secături (elita, cum se cred ei) atacă în cel mai obraznic mod. E clar, că nu avem timp și dorință să reacționăm și să ripostăm fiecăruia dintre aceste specimene. N-o fac acum și n-o voi face pe urmă, când scăpăm de urgie. Dar, ca membru și prim-ministru al unei echipe guvernamentale, căreia i-a fost hărăzit de soartă să confrunte această provocare excepțională, trebuie să reacționez la atacurile asupra Doamnei Ministru Viorica Dumbrăveanu. Atacuri mărșave de la oameni mărșavi”, .a scris premierul.
Poziția bărbătească și colegială a primului ministrul ar fi fost mult mai apreciată, dacă respecta și o tonalitate civilizată a mesajului. Formula deranjează din cel puțin trei aspecte:
1. A diminuat mult esența mesajului de susținere a doamnei ministru Dumbrăveanu, pentru că a folosit, practic, aceleași instrumente, pe care sugerează că le-au folosit oponenții;
2. Poate denota o încordare nervoasă extremă a unui lider național într-o perioadă de criză majoră, ceea ce dă semnale îngrijorătoare societății și poate genera atmosferă de panică;
3. Denotă un stil nu tocmai civilizat de comunicare cu societatea, adoptat de Cabinetul actual de Miniștri, o parte dintre consilierii primului ministru fiind surprinși și anterior folosind formule nu tocmai oficiale în relația cu presa. Or, exemplu Guvernului și al guvernaților contează și în acest sens.
Valeriu Vasilică, IPN
P.S.
Regret că a trebuit să reiau în pagina IPN formulele nepotrivite, evidențiate cu bold, dar altfel nu am găsit cum să pun la judecata cititorilor această judecată de valoare. Și rog colegii traducători de limbă rusă și engleză să găsească echivalentele cele mai apropiate pentru cuvintele marcate, pentru exactitatea și corectitudinea mesajului.
V.V.