Premierul Zinaida Greceanîii şi-a îndemnat colegii din echipă să fie atenţi când operează cu cifrele
Premierul Zinaida Creceanîi le-a cerut membrilor Guvernului să fie maxim de corecţi şi atenţi atunci, când operează cu cifrele, notează Info-Prim Neo. Solicitarea a fost formulată în cadrul ultimei şedinţe de Guvern, pe parcursul prezentării de către directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Alexandru Bannicov, a informaţiei privind realizarea Programului de valorificare a terenurilor noi şi sporire a fertilităţii solurilor în 2007.
„Această informaţie, în majoritate alcătuită din cifre, necesită a fi revăzută şi corectată înainte de a o prezenta publicul larg. Chiar şi la cea mai simplă aritmetică, dacă aduni cifrele din două coloane, în sumă nu corespund cu cifrele prezentate în a treia”, - a spus ea, adresându-i-se lui Bannicov.
Totuşi, atât premierul, cît şi ceilalţi membri ai cabinetului de miniştri au căzut de comun acord, că situaţia actuală privind valorificarea terenurilor noi şi sporirea fertilităţii solurilor necesită sume mai mari decât cele alocate din buget în prezent şi care, după câte s-a constatat, se alocă cu întârziere.
Astfel, în 2007 au fost valorificate peste 59 mln lei, peste 99% din mijloacele alocate.
Aproximativ 55 mln lei au fost valorificate la executarea lucrărilor de construcţii hidrotehnice. Au fost construite 32 lacuri cu un volum de 1,5 mln metri cubi de apă. Acestea protejează terenurile şi casele cetăţenilor de inundaţii şi pot fi utilizate şi pentru irigare. Lacuri s-au construit în satele Colimcăuţi şi Grimăncăuţi, Briceni , Cosăuţi şi Oclanda, Soroca, Ialpugeni şi Hârtop, Cimişlia.
De asemenea, s-au executat lucrări de construcţie a instalaţiilor hidrotehnice pentru consolidarea râpilor în satele Dancu - Hînceşti, Pepeni - Sângerei, Giurgiuleşti - Vulcăneşti.
Lucrări de desecare a terenurilor umede s-au întreprins pe o suprafaţă de 705 mii hectare, în special în satele din raionul Floreşti, unde nivelul apelor freatice este în creştere. Au continuat lucrările de desecare a albiilor râurilor şi râuleţelor, precum ar fi Ialpug, Comrat, Răcătăr, Călăraşi, Răuţel, Făşesti, Lăpuşniţâ.
Pe parcursul anului trecut, s-au înfăptuit lucrări de defrişare a plantaţiilor multianuale pe o suprafaţă de 597 hectare. Însă proprietarii nu dispun de tehnica şi mijloacele necesare şi aceste terenuri revin cu mari întârzieri în circuitul agricol.
Pe o suprafaţă de 7,54 hectare au fost plantate fâşii forestiere de protecţie în raioanele Leova şi Cahul.
Bannicov a solicitat majorarea sumelor pentru valorificarea terenurilor noi şi sporire a fertilităţi solurilor până la 60 mln lei faţă d e 23 mln lei cât prevede bugetul pe 2008. În 2007, în acest scop în buget au fost prevăzute 22 mln lei.