Dorin Recean susține că reforma justiției va continua, inclusiv pre-vettingul, iar Curtea Anticorupție va activa. În debutul ședinței, șeful executivului s-a adresat judecătorilor care se opun reformei, menționând că aceștia nu pot pretinde independență dacă nu au legitimitate, transmite IPN.
„Sectorul justiției tot încearcă marea cu degetul. Și situația din justiția moldovenească deja iese din tiparele teatrului absurdului. Noi vom continua să insistăm pe această reformă și pe curățarea sistemului. Pre-vettingul va continua și Curtea anticorupție va activa. Eu înțeleg frustrările. Am auzit niște lamentații. Vreau să transmit acestei minorități corupte că nu puteți pretinde independență dacă nu aveți legitimitate. Și voi ați ieșit din legitimitate”, a menționat Dorin Recean.
Potrivit lui, activitatea judecătorilor neonești afectează oameni concreți. „Atunci când poliția documentează de câteva ori aceeași oameni beți la volan, care peste o anumită perioadă, continuă să comită accidente în care mor alți oameni. Eu vreau să văd ce a stat la baza deciziilor acestor judecători care au justificat eliberarea acestor oameni”, a notat premierul.
El i-a solicitat ministrului afacerilor interne o analiză cu referire la toate accidentele rutiere din ultimii 5 ani care s-au soldat cu decese și consecințe grave. „Vreau să vedem antecedentele acestor șoferi și cine sunt judecătorii care au judecat aceste cazuri. O să începem de aici. Înțeleg că subiectele anticorupție sunt mai lungi, mai complexe, dar acum vorbim despre viețile oamenilor”, a mai spus Dorin Recean.
La începutul lunii august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei pre-vetting de nepromovare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor. Au urmat reacții dure, deciziile fiind calificate ca „o nouă încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”. Deciziile au fost criticate și de premierul Dorin Recean, iar ca urmare CSJ a emis un comunicat de presă prin care „recomandă politicului, guvernării, grupurilor de interese, mass-mediei și oricărei persoane să se abțină de la etichetări umilitoare, linșaj public și justiție televizată”.