Premierul oferă explicaţii privind asumarea răspunderii pentru 7 proiecte de legi

Asumarea răspunderii în faţa Parlamentului pentru cele 7 proiecte de legi a fost absolut necesară, deoarece s-a creat o situaţia extraordinară, a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite  IPN.

Şeful cabinetului de miniştri a spus că aceste proiecte de legi sunt extrem de importante şi nu pot fi amânate, iar partidele politice din coaliţie vor intra în perioada electorală. „După alegeri vom trece la normalitate. Dar s-a creat o astfel de situaţie, când în câteva zile începe campania electorală. Constituţia permite să ne asumăm legi pe propria răspundere în cazuri excepţionale. Dar chiar s-a creat o astfel de situaţie. Agricultorii trebuie să-şi primească cât mai repede compensaţiile pentru pierderile suportate în urma embargoului rusesc, aceste pierderi fiind estimate în proporţie de cel puţin 25 la sută. De asemenea, trebuie să procurăm şi păcură pentru iarna, pentru a fi pregătiţi de orice situaţie”, a argumentat premierul.

Iurie Leancă a spus că, înainte de a-şi asuma răspunderea, s-a consultat cu deputaţii din partidele de coaliţie pentru a se asigura că are susţinere politică. „Ne-am consultat cu colegii din Parlament, dar am discutat şi cu colegii din Guvern înainte de a veni cu această iniţiativă. Dar sunt gata să declar că voi răspunde personal, sunt gata să riscăm cu orice, numai ca lucrurile în ţară să meargă normal”, a declarat Leancă.

Premierul Iurie Leancă a prezentat joi. 25 septembrie, în Parlament cele 7 proiecte de legi pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Dacă în decurs de 72 de ore nu vor fi depuse moţiuni de cenzură, atunci aceste proiecte vor fi considerate adoptate, fără să mai fie nevoie să fie votate de către deputaţi. Proiectele respective se referă la modificarea şi completarea Legii bugetului pentru anul 2014, fapt ce va permite achitarea compensaţiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă, suplinirea Fondului rutier şi a celui ecologic. Un alt proiect ţine de angajamentele Guvernului faţă de producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri, cu privire la instrumente folosite în administrarea fiscală. Cel de-al treilea proiect prezentat prevede scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova, care urmează să fie folosite ca materie primă pentru producerea altor mărfuri.

Un alt proiect se referă la ajustări la cadrul legal cu privire la datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, cu privire la Banca Naţională a Moldovei şi instituţiile financiare. Încă un proiect pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se referă la unele măsuri privind reorganizarea SA „Termocom” într-o întreprindere eficientă.

Executivul şi-a asumat răspunderea şi pentru un proiect cu privire la importul păcurii pentru sezonul toamnă-iarnă 2014-2015. Cabinetul de miniştri şi-a mai asumat şi anterior, în data de 21 iulie, răspunderea pentru un pachet de 11 legi, pe care Parlamentul nu reuşea să le adopte până la finele sesiunii de primăvară-vară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.