Premierul la Vilnius: Continuăm să ne consolidăm relațiile cu partenerii strategici

Lituania este un partener apropiat al Republicii Moldova în domenii precum promovarea democrației, lupta împotriva amenințărilor hibride și integrarea europeană, a declarat prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu șefa executivului de la Vilnius, Ingrida Šimonytė. Părțile au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale și proiectele realizate în beneficiul cetățenilor din cele două țări, transmite IPN.

Dorin Recean a apreciat creșterea volumului comerțului bilateral și a menționat că investitorii lituanieni se bucură de un mediu de afaceri primitor în Republica Moldova. El a îndemnat și alți oameni de afaceri să investească în Republica Moldova. „Guvernul construiește Moldova europeană și pășește ferm pe calea integrării în spațiul comunitar. În același timp, suntem alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate și integritatea teritorială. Continuăm să ne consolidăm relațiile cu parteneri strategici, precum este Lituania”, a declarat premierul.  



Dorin Recean a avut o întrevedere și cu președinta Seimasului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Șeful executivului a apreciat colaborarea la nivel parlamentar dintre cele două state și suportul oferit de partea lituaniană în sectoarele-cheie pentru modernizarea Moldovei. „Lituania este un susținător fidel al procesului de reformare și integrare europeană al Republicii Moldova, iar cooperarea noastră este tot mai strânsă în diverse domenii, precum economia și securitatea, inclusiv cea informațională”, a menționat premierul Dorin Recean.

Oficialii au vorbit despre experiența Lituaniei în ceea ce privește consolidarea independenței energetice a țării, cu accent pe dezvoltarea energiei verzi și a celei regenerabile. De asemenea, părțile s-au referit la oportunitățile de dinamizare a cooperării economice și interesul companiilor lituaniene de a investi în Republica Moldova.



Premierul a vizitat și Asociația de limbă și cultură română „Dacia”, care adună membrii diasporei din Republica Moldova și România. Asociația a împlinit 35 de ani de la fondare, perioada în care cetățenii moldoveni au continuat să promoveze, la Vilnius, cultura și tradițiile naționale. Cu această ocazie, premierul Dorin Recean le-a oferit în dar un tricolor.

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează o vizită de lucru în capitala Lituaniei, unde participă la ediția a IX-a a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.