Premierul la Bruxelles: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană

Premierul Dorin Recean spune că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Și Guvernul construiește Moldova europeană și va continua eforturile necesare pentru a aduce bunăstare în fiecare casă. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care a avut loc în contextul celei de-a opta reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană de la Bruxelles, transmite IPN.

Șeful executivului a vorbit despre prioritățile Guvernului și agenda europeană a țării, menționând că susținerea pe care Republica Moldova o primește la Bruxelles reconfirmă progresul înregistrat în mai multe domenii cheie. „Suntem mai puternici împreună și trebuie să investim, pe termen lung, în pace, prosperitate și securitate”, a spus premierul.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel a menționat că Uniunea Europeană este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Oficialii au mai discutat despre amenințările hibride, atacurile cibernetice și acțiunile de dezinformare lansate de Federația Rusă în Moldova, alinierea Republicii Moldova la măsurile restrictive internaționale, precum și asistența oferită în cadrul Instrumentului European pentru Pace.



Parcursul european al Republicii Moldova, consolidarea capacităților în domeniul apărării și alinierea la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene au fost discutate și cu vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell Fontelles.

Dorin Recean  a apreciat asistența oferită de UE, precum și rolul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, subliniind că, în doar un an de la lansare, aceasta a devenit un partener de încredere al autorităților în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, dar și al securității cibernetice și combaterii dezinformării.

„Mă bucur să știu că putem conta pe ajutorul Comisiei Europene pentru a construi Moldova Europeană, la fel cum și Uniunea Europeană poate conta pe țara noastră pentru o regiune mai puternică și pașnică pentru toată Europa”, a declarat premierul, citat într-un comunicat de presă.



Premierul Recean s-a întâlnit și cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere. În cadrul întrevederii, a fost reiterat faptul că prioritățile Republicii Moldova se aliniază cu extinderea Uniunii Europene, și anume construirea unei comunități mai puternice, securizate și mai prospere pe termen lung.

Prim-ministrul a menționat prioritățile guvernamentale care țin de crearea condițiilor necesare pentru o creștere economică sustenabilă, îmbunătățirea calității educației și a vieții, asigurarea progreselor ireversibile în ceea ce privește reforma justiției, precum și menținerea păcii și a stabilității în țară.

În acest sens, premierul a salutat prezentarea de către Comisia Europeană a proiectului cadrului de negociere a aderării. „Sperăm că acesta va fi aprobat de statele membre ale UE în viitorul apropiat, marcând începutul oficial al negocierilor de aderare, prin organizarea primei conferințe interguvernamentale. Vrem să respectăm principiile aderării bazate pe merit și depunem eforturi susținute pentru a realiza reformele esențiale, pentru a întări justiția și pentru a combate corupția”, a declarat premierul.

În discuții, comisarul Varhelyi a reconfirmat sprijinul UE în parcursul european al Republicii Moldova și a apreciat eforturile Guvernului pentru a accelera acest proces.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.