Premierul la Bruxelles: Merită o nouă decizie politică vizionară de apropiere din partea UE

Limitele Parteneriatului Estic devin tot mai clare, iar dilema este ce trebuie de făcut ca acesta să rămână atractiv și pentru țările care îl constituie, și pentru statele UE. Este declarația premierului moldovean Pavel Filip la Conferința de nivel înalt dedicată aniversării a zecea de la lansarea Parteneriatului Estic. Potrivit premierului, transformările care au loc în țările Parteneriatului Estic sunt evidente și acestea merită în perspectivă o nouă decizie politică vizionară de apropiere de UE, transmite IPN.

Pavel Filip a declarat că, pe lângă a zecea aniversare a Parteneriatului Estic, este marcată și a cincea aniversare de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, precum și de la liberalizarea regimului de vize. Și, potrivit premierului, rezultatele sunt vizibile – peste două treimi de cetățeni au beneficiat de acest regim liberalizat, iar și mai important este că exporturile pe piața UE au depășit două treimi din totalul exporturilor moldovenești.

În ceea ce ține de lecțiile însușite, Pavel Filip spune că acestea sunt multe. Una dintre ele este că nu poți face nimic fără o echipă dedicată și bine pregătiră. Și aici este vorba nu doar despre autoritățile statului, dar și despre societatea civilă, mediul de afaceri. De asemenea, este nevoie să înveți să comunici eficient ce înseamnă UE, Acord de Asociere etc. „La baza acestui proiect a stat voința politică și în continuare cred că succesele pot fi obținute având la bază voința politică. Bineînțeles, avem încă foarte mult de lucru. Trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, asigurării standardelor democratice, armonizării legislative. Unele domenii, trebuie să recunoaștem, se reformează mai ușor, altele sunt mult mai rezistente. Este un lucru complex, care are nevoie de timp, dar este important să vă spunem că noi suntem absolut determinați”, a notat prim-ministrul.

Pavel Filip a propus „să facem un pas înainte și să ne mișcăm în următorii cinci-zece ani de la cooperare spre coeziune”. „Al doilea mesaj ar fi cel care duce spre cetățeni, și anume ca cetățenii să beneficieze mai mult sau să simtă mai mult schimbările pozitive din beneficierea serviciilor, mai ales în cazul celor la care apelează zilnic: transport, sănătate, servicii bancare, telecomunicații”, a menționat premierul.

Premierul s-a referit și la dezvoltarea economică, menționând că este nevoie de susținerea statelor membre UE. „Cel de-al patrulea mesaj ține de securitate și aici trebuie să recunoaștem că toate realizările din sfera socială, economică pot fi reduse la zero în lipsa securității și stabilității regionale. De aceea, securitatea trebuie să devină una din prioritățile reale ale Parteneriatului Estic. Și ultimul mesaj ține de deschiderea spre noi orizonturi prin abordări creative în identificarea noilor oportunități de cooperare și integrare”, a mai spus premierul Pavel Filip.

Cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic este marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt la Bruxelles.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.