Premierul la Berlin: Moldova e pregătită să devină un centru strategic pentru reconstrucția Ucrainei

Premierul Dorin Recean, care participă la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei de la Berlin, a declarat că Republica Moldova, care are a doua cea mai lungă graniță cu Ucraina, este pregătită să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția statului vecin. „Suntem mai puternici împreună și vedem acest lucru prin susținerea pe care o oferă comunitatea internațională procesului de reconstrucție a Ucrainei”, a declarat premierul, citat de IPN.

Dorin Recean s-a întâlnit la Berlin cu șefi de state și guverne, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai mediului de afaceri, pentru a reconfirma sprijinul deplin pentru Ucraina, pentru valorile democratice și pacea în Europa. „Dezvoltăm și extindem rețelele noastre de drumuri și căi ferate pentru a oferi mai multă conectivitate între Ucraina și Uniunea Europeană. Creăm un mediu favorabil și accesibil pentru mediul de afaceri și investitorii străini”, a menționat șeful executivului.

Potrivit șefului executivului, toate aceste lucruri ajută la construcția Moldovei Europene, la dezvoltarea economiei, la creșterea numărului locurilor de muncă bine plătite acasă. „În cadrul evenimentului, am spus că acum este cel mai bun moment pentru a investi în Moldova și Ucraina. Investind în Moldova, nu doar că ne susțineți pe noi, dar contribuiți și la obiectivul mai larg de a asigura pace și stabilitate în regiune”, a declarat premierul, citat într-un comunicat de presă.



Prim-ministrul a avut o întrevedere cu ministra afacerilor externe a Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock. Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, sprijinul oferit de Germania în acest proces, precum și despre modalitățile prin care poate fi aprofundată cooperarea în domeniul securității și economiei.

Dorin Recean a reiterat că Republica Moldova este determinată să devină cât mai curând membru al UE, pentru că acest lucru va garanta pacea, liniștea și prosperitatea țării. Agenda actuală de priorități a autorităților se axează pe reforma justiției, deoligarhizare, combaterea dezinformării și asigurarea corectitudinii desfășurării alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană.

„Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre în Uniunea Europeană și dialogul nostru este mai important ca niciodată, deoarece suntem uniți în sprijinul nostru puternic pentru Ucraina și abordăm în comun amenințările actuale la adresa păcii și stabilității regionale”, a spus premierul.

Șeful executivului a accentuat că Republica Moldova își dorește să ia parte activ la procesul de reconstrucție a Ucrainei. În prezent, țara noastră continuă să găzduiască peste 130 de mii de refugiați ucraineni și există o colaborare activă cu Ucraina, România și UE pentru a facilita tranzitul de mărfuri din și spre Ucraina. În context, premierul a menționat că sprijinul constant și investițiile germane în Republica Moldova înseamnă, indirect, și suport acordat cetățenilor ucraineni care au tranzitat sau care locuiesc, în prezent, în Moldova.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a menționat că, în pofida condițiilor dificile pe fundalul agresiunii ruse din Ucraina, Republica Moldova reușește să facă pași fermi pentru a accede în marea familie europeană. Oficiala germană și-a exprimat sprijinul necondiționat în acest deziderat. Cooperarea moldo-germană cuprinde o gama largă de proiecte implementate în domenii precum eficiența energetică, afacerile interne, statul de drept, formarea profesională, dezvoltarea urbană și rurală, infrastructura de asigurare cu apă, dezvoltarea antreprenoriatului, sănătate, educație, administrație publică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.