Iurie Leancă, care preia de astăzi, 25 aprilie, interimatul funcţiei de prim-ministru, este restricţionat în acţiuni. Premierul interimar are aceleaşi atribuţii ca şi cel în exerciţiu – poate convoca şedinţe de guvern, dar nu poate lua decizii legate de aprobarea proiectelor de legi, decât în cazuri excepţionale.
Avocatul Vitalie Nagacevschi, expert în drept constituţional şi administrativ, a declarat pentru IPN că, până la învestirea noului guvern, premierul interimar are doar atribuţiile necesare pentru a menţine activitatea normală a executivului. „Premierul interimar poate lua decizii de urgenţă, de exemplu în cazul inundaţiilor, unui atac terorist. De regulă, nu se poate expune asupra proiectelor de legi, doar în cazul în care este necesară aprobarea urgentă a unor legi sau ratificarea unor acte internaţionale”, a spus expertul.
Prim-ministrul interimar ocupă biroul premierului precedent. Odată numit premier interimar, Iurie Leancă, rămâne şi ministru de externe. În cazul suprapunerii unor evenimente, are prioritate funcţia de prim-ministru.
Interimatul lui Iurie Leancă va dura până la învestirea noului executiv.