Premierul Gaburici a procedat corect cerând demisiile unor demnitari, experţi

Premierul Chiril Gaburici, a procedat corect cerând demiterea procurorului general,  guvernatorului BNM şi directorului Centrului Anticorupţie. De această părere au fost mai mulţi invitaţi ai emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Directorul Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, consideră că este binevenit că şeful Guvernului a spus pe nume unor lucruri cunoscute pentru toţi, însă pentru aceasta va fi demis. Totodată, analistul şi-a exprimat temerea că puterea ar putea fi acaparată de forţe anti-europene. „Situaţia este de aşa natură că la conducere ar putea accede forţe care ar compromite parcursul european. Dodon spune că, dacă va ajunge la guvernare, va cere abrogarea Acordului de asociere cu UE. Pe de altă parte, ţara este în pragul unei catastrofe, este în pragul de a intra în incapacitate de plată. Platforma civică „Demnitatea şi Adevăr” nu este o forţă politică, care ar putea prelua puterea”, a declarat Ţăranu.

Avocatul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, susţine că Gaburici a procedat corect, dacă se ţine cont de situaţia creată. „Mai multe persoane din conducerea instituţiilor statului trebuie schimbate şi premierul a solicitat demiterea lor. Guvernarea nu are de ales şi ar trebuie să se conformeze cerinţelor societăţii. Sub presiunea societăţii, conducerea de vârf ar putea să facă anumite schimbări şi să deblocheze reformele”, a opinat Pavlovschi.

Analistul politic Alexei Tulbure este de părerea că premierul Gaburici s-ar fi inspirat din sugestiile partenerilor externi. „Scrisoarea –ultimatum a lui Gaburici trebuie salutată. Cineva cred că i-a sugerat lui Gaburici că va avea suportul europenilor dacă va întreprinde ceva. Dacă Gaburici va rămâne în funcţie, înseamnă că el este susţinut de europeni. La noi, de fapt, se speculează mult cu vectorul european. Nu există vector european la noi, există doar declaraţii, iar partenerii externi înţeleg acest lucru”, a opinat Tulbure.

Avocatul Pavel Midrigan este de părerea că acest gest al lui Gaburici ţine de preconizata demitere a acestuia. „Chiril Gaburici îşi dă seama că va fi demis. Şi pentru ca să aibă o plecare onorabilă, a decis să înainteze ultimatumul cu demiterea unor înalţi funcţionari. Cred că cineva i-a sugerat premierului să facă acest lucru”, a spus Midrigan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE