Premierul Dorin Recean: Avem de confruntat o iarnă foarte grea

Premierul Dorin Recean declară că urmează o iarnă foarte grea, riscurile fiind legate de o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului, dar și de majorarea tarifelor la gazele naturale, solicitată de Moldovagaz, transmite IPN.

„Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră, avem de confruntat o iarnă foarte grea, trebuie să ne pregătim de acest lucru. Dificultățile și o eventuală criză survin din două surse. Prima este eventuala întrerupere a livrărilor de gaze naturale către stânga Nistrului. Acolo trăiesc aproximativ 350 de mii de persoane, majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă să rămână fără căldură și fără electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri, trebuie să găsim o soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu-și va putea onora obligațiunile contractuale”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului.

A doua sursă a crizei, potrivit premierului, este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. „Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări: cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și așa mai departe. Și sunt validate așteptările cetățenilor, este firesc ca aceste întrebări să fie clarificate. În cadrul audierilor parlamentare care vor avea loc vor fi aceste răspunsuri”, a declarat premierul.

Dorin Recean a dat asigurări că Guvernul Republicii Moldova va fi alături de cetățeni.

Moldovagaz a solicitat  Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gazele naturale cu circa 40%, de la 10,049 lei/m³ la 14,038 lei/m³ (fără TVA). Demersul urma să fie examinat astăzi, dar Agenția a amânat ședința pentru vineri.

Comentatorul Veaceslav Ioniță notează că ANRE încalcă termenele legale prevăzute în cazul modificărilor de tarife. Agenția trebuie să acorde minimum 15 zile lucrătoare pentru consultări publice, după care urmează să aloce timp pentru a analiza toate observațiile primite. Deși legea nu stabilește un termen clar, în practică sunt necesare cel puțin 5-10 zile lucrătoare pentru această etapă. Iar după finalizarea analizei, ANRE este obligată să anunțe ședința publică de examinare a tarifelor cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de desfășurarea acesteia. Acest termen este esențial pentru a permite tuturor părților interesate să pregătească eventuale argumente suplimentare. Ioniță îndeamnă societatea civilă și presa să urmărească atent acest proces și  să semnaleze abaterile. Dacă ședința are loc înainte de termenul legal, este imperativ ca Procuratura Anticorupție să investigheze situația și să determine dacă s-a încălcat legea. Cetățenii trebuie să ceară transparență și respectarea procedurilor legale. Deciziile care afectează milioane de oameni nu pot fi luate într-un mod netransparent și abuziv, menționează comentatorul, potrivit căruia „ ANRE, într-o ședință ilegală, dorește să ne adauge 2 miliarde de lei în tariful la gazele naturale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.