Premierul despre tendința de politizare a protestelor producătorilor de cereale

Guvernul observă o tendință de politizare a protestelor producătorilor de cereale și își menține angajamentul de a oferi ajutor țintit. „Este evident că în acest context încearcă oamenii să politizeze subiectul și obiectivul Guvernului este să ajutăm acei producători de cereale care au nevoie și îi vom ajuta țintit”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, transmite IPN.

Potrivit premierului, blocarea drumurilor și a vămii nu vor aduce subvenții. „Este adevărat că domeniul agriculturii în general este mai vulnerabil și expus mai multor riscuri de mediu, în special acum că avem aceste schimbări climatice, dar asta pune și o mai mare responsabilitate asupra noastră, a Guvernului, să alocăm unde trebuie aceste subvenții și să le direcționăm acolo unde producem valoare adăugată și acolo unde putem să avem sisteme de irigare”, a notat Dorin Recean.

El a reiterat că sectorul agricol beneficiază de subvenții semnificative, comparabile cu bugetul total alocat infrastructurii rutiere, pentru a stimula industrializarea și producția cu valoare adăugată.

Premierul menționează că în anul 2023, peste 2 mii de agenți economici, producători de cereale, au primit compensații în valoare de 200 de milioane, după care alți aproximativ 3 mii de producători de cereale au mai primit returnarea accizei de aproximativ 140 de milioane. Și asta pe lângă 1,6 miliarde de lei – subvenții care au mers să susțină investițiile realizate de diferite categorii de agricultori. Potrivit lui, nu există un alt sector din economia Republicii Moldova care să beneficieze de o astfel de sumă de subvenții.

„Guvernul înțelege necesitatea de a ajuta, țintit, repet, țintit, pe cei care chiar au nevoie să fie ajutați. Și noi pe asta vom insista. Situațiile sunt foarte diferite. Iată chiar la începutul acestui an, prin Comisia pentru Situații Excepționale, am alocat suplimentar, dincolo de ce a fost bugetat la începutul anului 2024, 50 de milioane de lei ca să compensăm pierderile producătorilor de cereale care au avut de suferit de seceta. Aproximativ 400 de producători de cereale vor primi compensații în mediu câte 2 500 de lei per hectar”, a precizat premierul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.