Premierul, despre primul an de activitate al Guvernului

A fost un an greu, un an în care nu se puteau face minuni. Astfel caracterizează premierul Pavel Filip primul an de activitate al executivului, care a fost învestit la 20 ianuarie 2016 de către majoritatea parlamentară. Potrivit lui, în 2016 au fost lucruri care au mers mai bine și lucruri care scârțâie în continuare și trebuie reparate, transmite IPN.

„Dar a fost un an în care am reușit două lucruri care sunt mai de preț decât raportările. În primul rând, am recuperat credibilitatea Republicii Moldova în lume. Azi partenerii de dezvoltare ne privesc din nou cu încredere. Or, asta înseamnă și bani reali, care au început să vină iar în țară. Și cred eu că al doilea lucru important este că am reușit să reaprindem o mică speranță în acest popor că sunt șanse de mai bine. Că sunt șanse ca, în viitor, să se trăiască și aici ca în țările în care azi, din păcate, încă exportăm forță de muncă”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Premierul a subliniat că Guvernul a început reforme profunde în anul 2016, a majorat salariile și a indexat pensiile. Pavel Filip a amintit despre reducerea cu 40% a prețurilor la circa 160 de medicamente, majorarea cu 50% a alocărilor pentru medicamente compensate și extinderea listei acestora cu 67 de denumiri. „Eu știu că aceste măsuri nu sunt de ajuns când sărăcia este încă la un nivel ridicat, dar am încercat să rezolvăm cele mai urgente probleme ale oamenilor, în paralel cu deblocarea proiectelor mari, care vor aduce, în anii următori, efecte mult mai consistente pentru fiecare cetățean”, a spus șeful executivului.

Potrivit lui Pavel Filip, în 2016 au fost obținuți aproximativ 500 de milioane de euro deblocați pentru Moldova, peste 350 de milioane de euro au fost deblocați pentru următorii ani. De asemenea, premierul a menționat creștere economică prognozată de specialiști de aproximativ 3,5 la sută din PIB și rata inflației de 2,4%, a doua cea mai mică rată a inflației din cei 25 de ani de independență. În opinia prim-ministrului, toate aceste au dus la o relație mai bună cu partenerii externi.

În anul 2016, potrivit premierului, a fost întărit sistemul bancar, inclusiv prin măsuri care să asigure independența Băncii Naționale, a fost efectuată reforma în domeniul justiției, au fost achitate restanțele în plata subvențiilor din anii precedenți. „Am pus, în sfârșit, ordine în finanțele publice și am aprobat din timp proiectul bugetului de stat pentru 2017, care a fost votat în Parlament la mijlocul lunii decembrie. Pentru prima oară în ultimii trei ani, Moldova a intrat în noul an cu bugetul adoptat, ca orice stat serios și responsabil. Am început de asemenea reforma în domeniul administrării fiscale și vamale, iar rezultatele s-au văzut: un miliard de lei încasați în plus de Serviciul Fiscal și peste 1,6 miliarde de lei încasați în plus de Serviciul Vamal”, spune Pavel Filip.

Cu referire la problematica transnistreană, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că vara trecută, după o pauză de doi ani, s-a reușit reluarea discuțiilor în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean, a fost elaborat proiectul strategiei naționale de apărare și a fost pus în dezbatere publică, iar din luna martie îşi începe activitatea Oficiul de Legătură NATO la Chișinău, inițiind în acest fel un dialog binevenit și o colaborare utilă modernizării armatei naționale.

Premierul a recunoscut că au fost lucruri care ar fi trebuit să meargă mai bine, în special reforma administrației și reforma Guvernului. De asemenea, premierul a menționat că este loc de mai bine în relația și dialogul cu societatea civilă.

Pavel Filip a afirmat că 2017 va fi un an greu pentru guvernare, în care își propune să combată corupția, să elimine cheltuielile inutile, să înmulțească încasările la buget printr-o relație directă, mai simplă, a instituțiilor cu cetățeanul și cu mediul de business. „Vrem debirocratizare și creșterea încrederii investitorilor în Moldova. Reperele sunt următoarele: reforma administrației centrale, inclusiv reforma Cancelariei de Stat, reforma achizițiilor publice și asigurarea transparenței bugetare, în administrarea fiscală și vamală, reforma mecanismului de recuperare a activelor provenite din activități infracționale, în special de corupție și spălarea banilor”, spune premierul.

La toate aceste reforme se adaugă asigurarea gestionării eficiente a asistenței financiare externe, reforma controalelor de stat și îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma administrației locale, asigurarea siguranței energetice. De asemenea, în centrul atenției Guvernului va fi elaborarea unui nou Cod al Muncii, reforma sistemului de ocupare a forței de muncă, implementarea reformei sistemului de pensii, reforma spitalicească, reforma asistenței medicale primare, reforma sistemului de supraveghere a sănătății publice, reforma curriculară și reforme esențiale ce țin de protecția socială.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.