Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană nu este necesar pentru UE, ci pentru Republica Moldova. Acest document este necesar pentru modernizarea ţării. Agricultorii moldoveni trebuie să înţeleagă că accesul pe piaţa europeană nu e de neglijat. Despre aceasta le-a spus Ion Sturza, premierul desemnat, agricultorilor cu care s-a întâlnit miercuri, 30 decembrie, transmite IPN.
„Toţi critică Acordul de Asociere, îl critică bloggeri şi activişti de partid care nu au citit niciodată acest document. Am discutat cu un activist al Partidului Comuniştilor care a început a critica Acordul de Asociere, dar peste câteva secunde am înţeles că el nici nu a citit acest act”, a opinat candidatul la funcţia de prim-ministru.
În opinia sa, Acordul de Asociere este o foaie de parcurs benefică Republicii Moldova. „Nu ne-a invadat carnea europeană, nu ne-a invadat nimeni, doar produsele ucrainene din cauza politicii vamale. Acordul este un document asimetric, măcar acest cuvânt trebuie să fie înţeles. Noi trebuie să ne deschidem, deoarece piaţa europeană nu este de ignorat. Ceea ce producem noi pentru piaţa europeană este nimic. Toţi vorbesc despre cote. Iată spre exemplu cota de export la mere e de 150 de mii de tone, dar am exportat doar 30 de mii de tone. Acest document nu aduce riscuri nici pentru Moldova, nici pentru UE”, a accentuat Ion Sturza.
Premierul desemnat a spus că în agricultură doar un lucru depinde de voia Domnului – seceta. Deşi dacă se implementau proiecte de irigare nici seceta nu era o problemă. Restul problemelor ţin de politica monetară. „Apa este preţuită în orice colţ al lumii. Acolo unde fizic este foarte multă apă sunt cele mai dure politici de mediu, sunt cele mai ridicate standarde ale calităţii apei. Din păcate în Republica Moldova avem şi deficit de apă şi calitate proastă. O mare parte din populaţie are probleme de sănătate din cauza apei. Noi avem sate care nu au apă. Din cauza că apele freatice au sărăcit sunt în pericol pădurile. Avem şi riscuri din cauza schimbărilor climatice. Trebuie să vedem împreună cum reducem riscurile pentru ţară”, a spus Ion Sturza.
În altă ordine de idei, candidatul la şefia executivului a spus că are o mică experienţă ca agricultor având în proprietate directă o mie şi ceva de hectare de pământ, dar tentativa sa de a face agricultură nu s-a soldat cu succes.
Ion Sturza va merge luni, 4 ianuarie, în Parlament pentru a cere vot de încredere de la deputaţi. Pentru a fi învestit în funcţie acesta are nevoie de minimum 51 de voturi.