Premierul Pavel Filip cere măsuri urgente pentru identificarea soluțiilor de deblocare şi asigurarea în continuare a salubrizării în Chișinău. Duminică, 4 iunie, la Guvern a fost convocată o ședință operativă după ce în capitală de două zile se atestă o situație dificilă cu privire la evacuarea deșeurilor, după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate, transmite IPN.
În cadrul ședinței, viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu a comunicat că situaţia dificilă s-a iscat acum două zile, după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul spre groapa de gunoi din localitate. Potrivit lui, în luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.
Premierul a accentuat că fiecare autoritate trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să le îndeplinească. „Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate”, a declarat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern. De asemenea, premierul a accentuat că problema deşeurilor trebuie soluţionată. „Nu concludem doar că deşeul trebuie depozitat. Există tehnologii, trebuie făcute investiţii, creată infrastructura necesară pentru reciclarea deşeurilor”, a mai spus Pavel Filip.
Totodată, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze minuţios situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp util. Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei municipiului Chişinău, ai Primăriei Bubuieci, ai Regiei „Autosalubritate”, dar şi ai autorităţilor publice centrale.
Membrii grupului de lucru vor purta discuţii cu locuitorii satului Bubuieci în vederea găsirii unei soluţii, care ar permite rezolvarea problemelor abordate, precum şi asigurarea salubrizării oraşului Chişinău.
Suplimentar, premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia. „Avem nevoie de elaborarea unei viziuni clare asupra managementului deşeurilor în Republica Moldova, dar şi asupra acţiunilor care au fost sau se impun a fi întreprinse în perioada imediat următoare”, a mai spus premierul.
Anterior, deșeurile erau transportate la poligonul din Țânțăreni, însă ca urmare a opunerii cetățenilor, în calitate de soluție temporară, s-a decis ca deșeurile să fie duse la Mina Purcel. În prezent sunt purtate negocieri pentru a relua depozitarea la Țânțăreni și municipalitatea este gata să ofere și un beneficiu financiar pentru bugetul local. Deocamdată, autoritățile locale din Țânțăreni nu și-au dat acceptul. În total, municipalitatea ar avea nevoie de circa 20 de milioane de euro – pentru închiderea Minei Purcel și modernizarea unei stații de sortare a deșeurilor, pentru a micșora cantitatea de gunoi care va ajunge la platoul de la Țânțăreni. La sfârșitul lunii martie, Primăria capitalei a anunțat că este gata să aloce 10 milioane de lei pe an pentru un teren pe care ar putea fi depozitate deșeurile din Chișinău.