Premierul cere de la MAI mecanisme de creștere a siguranței rutiere

Premierul Ion Chicu a solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne să identifice și să pună în aplicare noi mecanisme de creștere a siguranței rutiere. Aceasta, în contextul în care datele statistice arată o creștere cu 7,5% a numărului de accidente în 2019, comparativ cu întregul an 2018. Cauza cea mai frecventă este viteza excesivă. Subiectul a fost abordat la ședința Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere, desfășurată astăzi la Guvern, transmite IPN.

Premierul a remarcat că în 2020 mărimea Fondului Rutier va fi mai mare ca în 2019 și va ajunge la 2,350 miliarde de lei. Din această sumă, 1,718 miliarde vor fi gestionate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, iar 832 de milioane vor fi distribuite administrațiilor locale.

Potrivit unui raport al MAI prezentat în ședință, drumurile care leagă localitățile sunt cele mai periculoase, pe ele se produc jumătate din accidentele grave. Cele mai multe accidente au ca și cauză viteza excesivă.

„Toate eforturile noastre trebuie să fie orientate spre diminuarea acestor cazuri tragice. Vreau să vă concentrați mai puțin pe documentele elaborate, dar mai mult pe situația reală, ce concluzii putem face și ce putem întreprinde imediat pentru a opri tendințele periculoase. Viața și siguranța cetățenilor noștri este o prioritate absolută”,  a spus premierul Ion Chicu.

Printre măsurile imediate ce pot fi întreprinse au fost menționate asigurarea marcajelor rutiere, iluminarea trecerilor de pietoni, supravegherea sporită în localitățile și traseele unde au loc cele mai multe accidente rutiere.

Consultantul principal la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ion Cotruță, a spus că în 2019 marcajul rutier a fost aplicat pe doar 207 km de drum, fiind instalate puțin peste cinci mii de indicatoare.

Corneliu Popovici, ministrul educației, culturii și cercetării, a remarcat că autobuzele școlare ies frecvent din uz și e nevoie de o monitorizare mai bună a acestor mijloace de transport. La rândul său, premierul a cerut Ministerului Educației să găsească metode practice de educare a copiilor din școli privind importanța siguranței rutiere.

La 1 noiembrie 2019, în Moldova erau înregistrate peste un milion de unități de transport.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.