Prim-ministrul Valeriu Streleţ le-a transmis tinerilor mesajul că viitorul statului este în mâinile lor, ei sunt cei care pot să mişte lucrurile şi să schimbe în mai bine imaginea ţării. Premierul a declarat miercuri, 12 august, în cadrul Festivalului Tineretului, că se bucură enorm că o bună parte dintre tineri spun că îşi doresc să rămână sau să revină în ţară, să lucreze cot la cot pentru a-i putea oferi Moldovei şansa la o viaţă mai bună, transmite IPN.
Premierul a menţionat că, împreună cu echipa, şi-a propus să creeze sisteme de orientare şi consiliere în domeniul muncii şi oportunităţilor de muncă, să încurajeze accesul tinerilor la piaţa muncii. „O atenţie deosebită o vom acorda tinerilor de la sate sau din oraşele mici, pentru care intenţionăm să extindem mecanismul de stimulare, astfel încât să muncească la locul de baştină şi să nu fie nevoiţi să vină în capitală pentru a-şi găsi un post mai bine plătit. O soluţie ar fi dezvoltarea de noi programe prin care să promovăm antreprenoriatul în rândul tinerilor, inclusiv prin diversificarea oportunităţilor de iniţiere a afacerilor”, a mai spus premierul.
Ministrul tineretului şi sportului, Loretta Handrabura, a menţionat că dezvoltarea sustenabilă în domeniul tineretului reprezintă o temă prioritară pentru că înglobează deopotrivă priorităţile politicilor de tineret de nivel naţional, european şi internaţional. Se impune implementarea cât mai urgentă a politicilor existente pentru tineret, fiindcă la anumite capitole s-au înregistrat tergiversări. „Planul de priorităţi pe sectorul tineret pentru perioada următoare are sarcini foarte explicite, cu acţiuni şi strategii bine articulate”, a notat ministrul.
Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan, a declarat că scopul evenimentului este de a felicita tinerii, dar şi de a sublinia încă o dată cât de importantă este participarea şi implicarea civică a tinerilor. „Vocea tinerilor trebuie nu doar pur şi simplu auzită, ci şi să joace un rol decisiv”, a spus Nune Mangasaryan.
Wicher Slagter, şeful Direcţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei UE în Moldova, a notat că în Republica Moldova la anumite capitole, cum ar fi implicarea civică a tinerilor, constatările nu sunt tocmai îmbucurătoare. Viaţa nu înseamnă doar studii, viaţă pentru sine, dar şi participare, şi implicare activă în societate. Spre aceasta trebuie să se tindă.
Festivalul Tineretului a fost organizat de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului Republicii Moldova şi Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova, cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, sărbătorită la data de 12 august.