Premierul belarus va efectua o vizită în Republica Moldova

Prim-ministrul belarus, Andrei Kobeacov, va efectua o vizită în Republica Moldova, la invitaţia premierului Pavel Filip. Invitaţia a fost lansată în cadrul unei întrevederi a celor doi oficiali, care are loc la Bişkek, cu ocazia reuniunii şefilor de guvern din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se spune că vizita de lucru a premierului belarus în Republica Moldova va fi efectuată până la finele acestui an. Cu această ocazie, la Chişinău se va desfăşura reuniunea Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică şi un for al oamenilor de afaceri din Moldova şi Belarus.

În cadrul întrevederii, cei doi prim-miniştri au menţionat că există premise favorabile pentru aprofundarea cooperării bilaterale, atât pe dimensiunea comercială, cât şi pe cea investiţională. În acest context, Pavel Filip a subliniat interesul pentru creşterea livrărilor de mărfuri moldoveneşti, în special a producţiei agroalimentare, pe piaţa belarusă şi a Uniunii Euroasiatice. De asemenea, premierul a menţionat oportunitatea menţinerii unui coridor verde pentru produsele moldoveneşti uşor alterabile.

Pavel Filip a menţionat necesitatea valorificării depline a capacităţilor întreprinderilor de asamblare a troleibuzelor şi tractoarelor belaruse în perspectiva exportului acestora pe piaţa UE. Şeful cabinetului de miniştri a invitat companiile din Belarus să participe la realizarea Programului naţional de dezvoltare a drumurilor în Republica Moldova şi să utilizeze portul de la Giurgiuleşti pentru exportul îngrăşămintelor belaruse în ţări terţe.

La rândul său, Andrei Kobeacov a confirmat interesul părţii belaruse pentru a accelera schimburile comerciale şi continuarea colaborării în domeniul producerii de maşini agricole: tractoare, mini-combine şi troleibuze.

Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri comerciali şi economici ai Republicii Moldova. În perioada ianuarie-martie 2016, volumul comerţului bilateral a constituit 44,7 milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE