Premierul Iurie Leancă a prezentat în Parlament cele 7 proiecte de legi pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Dacă în decurs de 72 de ore nu vor fi depuse moţiuni de cenzură, atunci aceste proiecte vor fi considerate adoptate, fără să mai fie nevoie să fie votate de către deputaţi, transmite IPN. În debutul şedinţei, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că sunt proiecte de o importanţă semnificativă, de aceea nu pot fi amânate.
Şi premierul Iurie Leancă a spus de la tribuna Parlamentului că aceste proiecte de legi sunt extrem de importante şi nu pot fi amânate. Primul proiect prevede modificarea şi completarea Legii bugetului pentru anul 2014, fapt ce va permite achitarea compensaţiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă, suplinirea Fondului rutier şi al celui ecologic.
Al doilea proiect ţine de angajamentele Guvernului faţă de producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri, cu privire la instrumente folosite îi administrarea fiscală. Este vorba despre o vacanţă fiscală acordată la aproape 2 mii de producători, până pe 30 noiembrie anul curent. Producătorilor şi procesatorilor de legume, fructe şi struguri nu li se vor aplica penalităţi pentru neplata, achitarea tardivă sau achitarea incompletă a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în perioada de până la 30 noiembrie.
Cel de-al treilea proiect prezentat prevede scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova, care urmează să fie folosite ca materie primă pentru producerea altor mărfuri. Mecanismul de utilizare a acestei facilităţi fiscale va avea loc în modul stabilit de Guvern. Astfel, firmele care vor cumpăra sau prelucra distilatele pentru folosirea acestora ca materie primă la producerea altor mărfuri, urmează să obţină în prealabil autorizaţia de „utilizator final”, care va fi eliberată de instituţiile fiscale şi va fi valabilă pe o perioadă nu mai mare de 12 luni.
Un alt proiect se referă la ajustări la cadrul legal cu privire la datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, cu privire la Banca Naţională a Moldovei şi instituţiile financiare.
Încă un proiect pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se referă la unele măsuri privind reorganizarea SA „Termocom” într-o întreprindere eficientă. Proiectul presupune atragerea în acest scop a 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială.
Executivul şi-a asumat răspunderea şi pentru un proiect cu privire la importul păcurii pentru sezonul toamnă-iarnă 2014-2015. Documentul prevede neaplicarea taxei pe valoarea adăugată şi de accize la păcura importată până la 31 martie anul viitor, conform anumitor poziţii tarifare.
Un ultim subiect prevede declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de reabilitare a unor sisteme centralizate de irigare: Lopatna, Criuleni, Jora de Jos, Coşniţa, Roşcani, Puhăceni, Blindeşti, Grozeşti, Leova Sud şi Chircani-Zîrneşti, conform studiilor de fezabilitate şi proiectelor de execuţie. Premierul a spus că reabilitarea sistemelor centralizate de irigare amplasate pe râurile Nistru şi Prut vor contribui la reducerea sărăciei în Republica Moldova, odată ce vor creşte veniturile populaţiei din aceste localităţi, urmare a unei productivităţi agricole sporite.
La şedinţa Parlamentului au fost prezenţi doar câţiva deputaţi din fracţiunea PCRM. Grigore Petrenco a spus că şedinţa este una iraţională, deoarece coaliţia are majoritatea în Parlament şi poate vota aceste legi. Parlamentarul Alexandr Petcov a calificat acţiunea ca fiind un „puci anticonstituţional”. „Trebuie să dezbatem atent aceste proiecte de legi. Se trag alte interese care sunt în contradicţie cu Constituţia Republicii Moldova”, a spus deputatul.
Şi deputatul socialist, Igor Dodon, a spus că proiectele de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere sunt anticonstituţionale şi că vor fi atacate la Curtea Constituţională.
Cabinetul de miniştri şi-a mai asumat şi anterior, în data de 21 iulie, răspunderea pentru un pachet de 11 legi, pe care Parlamentul nu reuşea să le adopte până la finele sesiunii de primăvară-vară.