Premierul a explicat în Parlament beneficiile asocierii cu UE

De pe urma liberalizării comerţului cu UE, se va produce o creştere a exporturilor cu aproape 12% pe toate direcţiile şi, respectiv, reducerea deficitul comercial. De asemenea, PIB-ul ţării va creşte cu circa 4% pe termen scurt şi aproape cu 9% pe termen lung, suplimentar la creşterea economică prognozată. Acestea sunt câteva dintre efectele asocierii Moldovei la UE şi creării Zonei de Comerţ Liber, comunicate de către premierul Iurie Leancă în Parlament, transmite IPN.

Iurie Leancă a mai spus că mărfurile de consum se vor ieftini cu circa 4%, salariile vor creşte cu până la 7%, iar consumul populaţiei va spori cu 8%. În afară de aceste cifre, Moldova îşi va integra economia într-o piaţă de 500 de milioane de consumatori, cu capacitate avansată de cumpărare şi aplicarea aceloraşi reguli de joc. Acest fapt va face Moldova şi mai atractivă pentru investiţii, iar produsele moldoveneşti, care vor avea acces deplin pe piaţa europeană, vor deveni mai competitive, a subliniat primul ministru.

Guvernul a semnat cu organisme şi bănci europene acorduri de finanţare a unor proiecte investiţionale de peste 1 miliard de euro. Aproape 45% din banii alocaţi de UE sunt destinaţi pentru reabilitarea drumurilor. De asemenea, va fi susţinută agricultura şi dezvoltarea rurală, securitatea şi eficienţa energetică, reforma justiţiei etc.

„Din surse europene vom continua în 2014-2015 proiectul de aprovizionare cu apă şi canalizare. Urmează să conectăm la apeduct încă peste 27 de mii de cetăţeni, iar la sistemele de canalizare – peste 20 de mii. Împreună cu partenerii din Uniunea Europeană, am lansat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni care, odată dat în exploatare în anul viitor, ne va ajuta să obţinem o cale adiţională de import a gazelor naturale. Aceasta, de rând cu construcţia a două poduri peste Prut şi a liniilor electrice de interconexiune în sudul ţării, vor asigura integrarea noastră pe piaţa europeană”, a precizat şeful Guvernului.

Iurie Leancă a mai comunicat că Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene prin care, începând cu 1 ianuarie 2014, vinurile moldoveneşti capătă acces liber pe piaţa europeană.

Acordul de Asociere cu UE a fost parafat de Moldova la 29 noiembrie curent, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Comuniştii au învinuit Guvernul Leancă că a secretizat negocierile şi i-a înaintat moţiune de cenzură, a treia din acest an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.