Preferințele de Paști ale moldovenilor, prezentate într-un sondaj de opinie

Peste 94% dintre chișinăuieni, respondenți ai unui sondaj, precum și peste 98% de intervievați din restul țării, vor sărbători Paștile. Ouăle vopsite, cu predilecție în culoare roșie, vor fi pe masa de sărbătoare a aproape a tuturor. Produsele din carne vor lipsi din meniul unora, întrucât doar 77% dintre chișinăuieni au spus că le vor consuma. Cercetarea cu privire la preferințele de Paști ale moldovenilor a fost realizată de Compania IData – Date Inteligente.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv al companiei „Date Inteligente”, a declarat că în Noaptea Învierii, la biserică vor merge 62% dintre chișinăuieni, în creștere cu șase puncte procentuale comparativ cu 2017, când a fost efectuat un sondaj similar. În restul republicii, vor merge la biserică de Paști aproape 69% dintre creștini din mediul urban și aproape 77% din mediul rural.

Postul Mare l-au ținut complet sau doar o perioadă – 37% dintre chișinăuieni. Aceasta, în timp ce în restul țării au postit peste 50% dintre creștinii din mediul urban și două treimi din mediul rural. La sate, fiecare a patra persoană respectă întregul post, relevă datele sondajului.

Pentru pregătirile de Paști, fără Blajini, majoritatea respondenților au planificat să cheltuie între 500 și o mie de lei. Mai puțini sunt cei dispuși să cheltuie două mii de lei și mai mult. Sondajul denotă că în mediul rural, varietatea bucatelor de sărbătoare va fi mai mare.

În majoritatea gospodăriilor, de Paști vor fi vopsite până la 20 de ouă, dar 30% dintre participanții la sondaj din mediul rural și urban au spus că vor vopsi 30 de ouă și chiar mai multe.

Sondajul a fost realizat prin telefon pe un eșantion reprezentativ de 984 de persoane, în perioada 17-22 aprilie. Marja de eroare este de 3,1%.

  • mihai bologan despre datele sondajului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.