Precizări privind vaccinarea moldovenilor la UMF Iași

Cetățenii moldoveni care nu au și cetățenia României nu vor putea participa la maratonul de vaccinare împotriva COVID-19 inițiat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România. Restricția vine în contextul hotărârii din 10 mai a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care se prelungește starea de alertă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de încă 30 de zile. Astfel, doar cetățenii Republicii Moldova care au cetățenie dublă se pot vaccina, în baza cărții de identitate românești. Precizările sunt făcute de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, transmite IPN.

Începând cu ziua de vineri, 14 mai, ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 08.00, persoanele  care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la UMF Iași (str. Universității nr. 16), fără programare, pentru a fi imunizate cu prima doză de ser Pfizer. Pentru minori este necesar un acord (în scris) al unui părinte sau al tutorelui legal.

Pe esplanada UMF Iași va fi instalat un Info Point, iar în clădirea Universității vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare. În această acțiune de amploare, ce se va desfășura non-stop, vor fi antrenați, în mod voluntar, peste o mie de membri ai comunității academice a Universității – cadre didactice, studenți, personal administrativ etc. Rapelul va fi asigurat de UMF Iași la 21 de zile de la prima doză, în weekend, în perioada 4-6 iunie.

Și Ambasada României în Republica Moldova vine cu precizări. Cetățenii români care se află pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română, pot intra în România. Pentru a fi exceptate de la măsura carantinei, persoanele trebuie să nu se fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat. Absența Republicii Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România.

Persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat vor prezenta un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Pentru persoanele sosite din țările de risc epidemiologic ridicat și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală cu trei ani sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții sau tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative. Analiza acestor situații este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, iar cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de sănătate publică.

Persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei. Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este justificat și esențial. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit sau destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.