Precizări privind stabilirea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă

Dreptul la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în cazul bolilor  obișnuite, a accidentelor nelegate de muncă, îngrijirii copilului, în caz de carantină și protezare ortopedică se va stabili de  către angajator pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, din mijloacele financiare ale angajatorului, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice cumulative, transmite IPN cu referire la o modificare propusă de MSMPS la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

Stabilirea indemnizației se va face de către angajator în temeiul certificatului medical. Începând cu ziua a șasea de incapacitate temporară de muncă, indemnizația se va stabili de casele teritoriale de asigurări sociale, în baza informației din certificatul medical, transmisă prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate, autentificate prin semnătura electronică a persoanei responsabile ale prestatorilor de asistență medicală.

O altă modificare se propune la Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale aprobat prin Hotărârea Guvernului din 15 noiembrie 2016. Acesta se referă la extinderea termenului de adresare a taților asigurați pentru stabilirea indemnizației paternale, până la 12 luni de la data nașterii copilului. În prezent, termenul este de 30 de zile din data acordării concediului paternal.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.