SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Acesta precizează că obligația de a achita pentru volumul zilnic de 5,7 milioane de metri cubi de gaze îi revine malului stâng. Potrivit vicepremierului, malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de „Gazprom” și va achita doar costul energiei electrice, transmite IPN.
Andrei Spînu a menționat că „Moldovagaz” nu a achitat plăți în avans pentru decembrie. Însă până pe data de 20 a lunii curente va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie. „Conform contractului semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom”, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 milioane de metri cubi de gaz. Cele 5,7 milioane de metri cubi pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă 176,6 milioane de metri cubi. Altfel spus, „Gazprom” va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului”, susține vicepremierul.
Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari. „Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 milioane de metri cubi de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele trei zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 milioane de metri cubi de gaz (43%), iar pentru malul stâng – 99,4 milioane de metri cubi (57%)”, explică Andrei Spînu.
Acesta mai spune că în luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 milioane de metri cubi pe zi. „Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 milioane de metri cubi pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal”, a declarat vicepremierul.
„În această săptămână, electricitatea cumpărata de „Energocom” de pe bursa română a depășit prețul de 400 de euro. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei. Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia pentru Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 lei. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, mai menționează Andrei Spînu.