3 963 684 de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt luaţi la evidenţă în Registrul de Stat al Populaţiei (RSP) la data de 20 septembrie curent. 3 249 566 dintre aceştia sunt persoane care au atins vârsta de 18 ani, implicit 89 710 persoane îşi au declarat domiciliul permanent peste hotare, transmite IPN.
În cadrul unei mese rotunde organizate miercuri, Eugen Ursu, consilier al directorului general al ÎS CRIS „Registru”, a menţionat că până în anul 2001 evidenţa electronică a cuprins mai puţin de 1,5 milioane de oameni. Extinderea evidenţei primare a fost influenţată de mai mulţi factori, printre care şi aplicarea IDNP în paşapoartele ex-sovietice, iar după anul 2014 eliberarea buletinelor de identitate în schimbul paşapoartelor ex-sovietice anulate. În anul 2005, Guvernul a adoptat decizia de documentare gratuită a cetăţenilor cu domiciliul în stânga Nistrului, iar actualmente la evidenţă electronică sunt 283 284 de cetăţeni moldoveni cu domiciliul menţionat.
Informaţia în Registrul de Stat al Populaţiei se actualizează imediat după schimbările survenite şi numai în baza documentelor care confirmă veridicitatea datelor, cum ar fi certificatele de naştere (evidenţa primară), de căsătorie sau divorţ, cele de schimbare a numelui etc. Cât ţine de radierea persoanei fizice din evidenţă, aceasta se efectuează în baza deciziei registratorului prin inserarea unei note speciale. Motivul de bază pentru radierea din evidenţă este decesul. Persoanele care au decedat peste hotare şi rudele nu au transmis actul de deces la organul naţional de stare civilă nu pot fi radiate din registrul electronic.
Cât ţine interacţiunea Registrului de Stat al Populaţiei cu Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA), mecanismul a fost implementat în 2014, cu suportul PNUD. Deţinătorul şi administratorul RSA este Comisia Electorală Centrală, care are competenţa să asigure veridicitatea şi plenitudinea formării listelor electorale.
Registrul de Stat al Populaţiei serveşte ca una dintre sursele importante ce contribuie la actualizarea Registrului Alegătorilor. Orice eveniment de modificare a datelor în RSP – atingerea vârstei de 18 ani, schimbul datelor personale, expirarea sau anularea actului de identitate, schimbul sau anularea domiciliului sau reşedinţei, decesul, se acumulează într-un contur specializat pe infrastructura ÎS CRIS „Registru” şi este accesibil de către Registrul Alegătorilor în regim online 24/24 ore. Prin canalul dedicat securizat, CEC, la necesitate, preia aceste modificări şi în regim automat sau manual actualizează Registrul de Stat al Alegătorului.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 13 septembrie 2016 este de 3 237 072.