Pragmatism și semne de oboseală la Bruxelles față de Moldova

Alegerile prezidențiale, desfășurate în Republica Moldova, pe data de 13 noiembrie, au trezit un anumit interes la Bruxelles. Cu toate acestea, interesul a avut o amploare cu mult mai mică decât față de scrutinul parlamentar din noiembrie 2014. Despre aceasta scrie politologul Dionis Cenușa într-un nou articol de opinie semnat pentru IPN.

În opinia lui Cenușă, poziția UE față de rezultatele preliminare ale scrutinului a scos în evidență un caracter pur pragmatic și precaut al UE. Politologul notează că UE nu a exprimat nici emoții pozitive și nici negative vizavi de votul moldovenilor.

De asemenea, politologul subliniază faptul că despre Moldova se vorbește tot mai puțin la Bruxelles, iar dacă este abordată atunci prin prisma fraudelor bancare, oligarhizării sistemului politic sau a acutizării fenomenului statului capturat. El opinează că tot mai rar, discuțiile despre Moldova țin de exemple pozitive.

Potrivit politologului, la Bruxelles pot fi observate două curente de opinii vizavi de perspectivele relațiilor Moldova-UE.

Primul curent califică victoria lui Igor Dodon drept regres politic major. Acest curent ar fi într-o „stare de alertă”. Această stare, în opinia lui Cenușă, ar fi fost determinată de diminuarea interesului față de Moldova “și chiar un fel de “fatigue” (oboseală) față de Moldova la Bruxelles”. Totodată, îngrijorările sunt generate de creșterea influenței forțelor pro-ruse la Chișinău, ca urmare a victoriei lui Dodon.

Al doilea curent de opinii este pragmatic. Acest curent califică drept exagerate riscurile legate de președinția lui Igor Dodon. Argumentul principal invocat de acest curent este că Moldova depinde din punct de vedere economic de UE, ceea ce l-ar împiedica pe Dodon să întreprindă acțiuni radicale în raport cu UE.

Curentul pragmatic consideră că “menținerea regimului liberalizat de vize, accesul la asistența UE și la piața europeană, vor condiționa o atitudine moderată a președintelui pro-rus Igor Dodon față de agenda europeană”, explică politologul.

Autorul concluzionează că pragmatismul calm manifestat de unii actori europeni față de Moldova reiese din faptul că Dodon ar fi un politician rațional, care nu va dori să-și discrediteze imaginea în ochii electoratului prin subminarea beneficiilor oferite de UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.