Practici de succes de dezvoltare locală în Ucraina şi perspective pentru implementare în Moldova
La Chişinău a demarat un nou proiect „Practici de succes de dezvoltare locală în Ucraina şi perspective pentru implementare în Moldova”. Acesta este o iniţiativa a organizaţiilor neguvernamentale Business Consulting Institute (Moldova) şi a Institutului de Educaţie Politica (Ucraina), susţinută financiar de Programul Est-Est: Parteneriat fara frontiere a Fundaţiei Soros Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit directorului BCI, Mihai Roşcovan, scopul proiectului este de a efectua schimb de experienţă şi cele mai bune practici în dezvoltarea economică locală dintre reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societatea civilă din Ucraina şi Republica Moldova.
„Proiectul se va desfăşura în câteva etape,” spune Roşcovan. „La prima vor fi selectaţi participanţii din administraţiile publice locale şi societatea civilă şi vor fi organizate 2 seminare la Bălţi şi Chişinău, în cadrul cărora se vor prezenta practici de succes din domeniul dezvoltării locale şi gestionării gospodăriei comunale”, susţine directorul BCI.
In cadrul etapei a doua vor avea loc vizite de studiu în 4 oraşe mici din Ucraina pentru 15 reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ONG din Moldova, care vor lua cunoştinţă de exemple de bune practici de guvernare locala. Proiectul va finaliza cu organizarea unei Conferinţe internaţionale “Cele mai bune practici în dezvoltarea administraţiei locale din Ucraina şi Moldova”.
Viceprimarul de Nisporeni, Vasile Bâtcă, susţine că Moldova poate prelua multe idei progresiste din experienţa Ucrainei şi anume cele legate de dezvoltarea rurală. „Administraţia publică locală are ce învaţa de la vecinii noştri. Sunt sigur că vom realiza multe lucruri frumoase”, a spus Vadile Bâtcă.
Întrebat care sunt rezultatele asteptate ale proiectului în cauza, Mihai Roşcovan a spus: “Aproximativ 30 de personae din conducerea oraselor mici si ONG vor fi antrenate la seminare de dezvoltare logcala gestionare a gospodariei comunale. 20 de persoane din conducerea oraşelor mici şi ONG vor face schimb de experienţă cu omologi din Ucraina. Astfel, se va face transferul de cunoştinţe în dezvoltarea administraţiei locale şi însuşirea practicilor de succes şi inovaţiilor în administraţia locală ce aduc beneficii comunităţilor locale”.