Practica judecătorească neuniformă influențează calitatea motivării hotărârilor, CRJM

Practica judecătorească neuniformă, dar și volumul de lucru al judecătorilor se numără printre principalii factori care influențează negativ calitatea motivării hotărârilor judecătorești, arată un studiu al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Tradiția de motivare sumară a hotărârilor judecătorești, administrarea ineficientă și fluctuația personalului care asistă judecătorii ­– sunt și ele esențiale în asigurarea calității motivării hotărârilor judecătorești, constată autorii, citați într-un comunicat de presă al organizației.

Ilie Chirtoacă, consilier juridic al CRJM, a precizat, la evenimentul de prezentare a studiului, că un sistem judecătoresc care permite adoptarea unor hotărâri slab motivate nu numai crește probabilitatea nedreptății, ci și mereu se confruntă cu suprasolicitări și neîncrederea publicului, transmite IPN.

Vladislav Gribincea, președintele CRJM, a subliniat că majorarea salariilor pentru personalul care asistă judecătorii este absolut necesară și poate rezolva problema fluctuației acestuia. De asemenea, trebuie de sporit eficiența sistemului de justiție și îmbunătățită comunicarea între judecători, dar și cea între judecători și celelalte profesii juridice.

Autorii analizei recomandă introducerea în legislație și în practica de administrare a instanțelor judecătorești a măsurilor menite să uniformizeze jurisprudența, transferul unor categorii de cauze civile în competența executorilor judecătorești, reintroducerea motivării automate a tuturor hotărârilor judecătorești civile, precum și renunțarea la medierea judiciară obligatorie.

Cercetarea a fost realizată în parteneriat cu judecătorii din România, Horațius Dumbravă și Andrea Chiș.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.