PPȘor propune ca în farmacii să fie amenajate urne pentru medicamentele expirate

Deputații fracțiunii Partidului politic Șor propun ca în farmacii să fie amenajate urne speciale pentru colectarea gratuită a medicamentelor, a produselor farmaceutice și parafarmaceutice expirate sau deteriorate. Aceștia propun și sancțiuni pentru instituțiile farmaceutice care nu se vor supune cerințelor de colectare gratuită a medicamentelor expirate de la populație, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, vicepreședintele fracțiunii, Violeta Ivanov, a declarat că subiectul colectării deșeurilor medicale, atât de la persoane fizice, cât și juridice, a fost neglijat. Or, medicamentele expirate sunt deșeuri menajere periculoase și ele nu trebuie să ajungă la gunoi, în apă, în sol, ci trebuie predate pentru nimicire.

Potrivit ei, actualmente, în cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) activează un departament responsabil de nimicirea medicamentelor. Încă în ianuarie 2006, Ministerul Sănătății a aprobat un regulament cu privire la nimicirea medicamentelor expirate, contrafăcute etc. Conform acestuia, instituțiile medicale și instituțiile farmaceutice urmează să organizeze transportarea medicamentelor expirate către AMDM pentru nimicire inofensivă.

Violeta Ivanov a mai spus că astăzi există practica de nimicire a medicamentelor expirate doar de la distribuitori, însă nu este o soluție legislativă clară pentru a aplica această practică și în rândul populației generale. În acest context, fracțiunea vine cu un proiect de lege, să vizeze și instituțiile, dar și populația. Inițiativa prevede depozitarea gratuită la întreprinderile și instituțiile farmaceutice a produselor medicale expirate.

Potrivit proiectului, de acest proces, dar și de asigurarea cu urne pentru colectare, urmează să fie responsabilă Agenția Medicamentului.

Deputații mai propun și uniformizarea practicii de colectare a medicamentelor expirate și la depozitele și farmaciile veterinare, cu plasarea anunțurilor de rigoare. În acest caz, responsabilitatea de control îi va reveni Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Totodată, urmează completarea Codului Contravențional, pentru a fi prevăzute sancțiuni pentru cei care nu vor organiza colectarea gratuită a medicamentelor expirate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.