PPRM cere modificarea Codului Electoral şi excluderea imunităţii deputaţilor

Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) cere, în regim de urgenţă, modificarea Constituţiei pentru excluderea dreptului la imunitate parlamentară a deputaţilor. Totodată, formaţiunea solicită includerea sistemului mixt de vot în Codul Electoral. Potrivit copreşedintelui coordonator al PPRM, Alexandru Oleinic, aceste modificări trebuiesc făcute în regim de urgenţă, pentru că, ţinând cont de recomandările internaţionale, astfel de modificări se fac cu un an înainte de scrutinul electoral, transmite IPN.

„PPRM consideră inadmisibil promovarea ideii privind trecerea la sistemul electoral mixt după scrutinul din 2014, deoarece aceasta va arunca încă pe 5 ani de zile ţara în haosul instabilităţii politice şi reglărilor de conturi”,a spus Alexandru Oleinic. Liderul PPRM consideră că societatea trebuie să fie reprezentată în Parlament de deputaţii pe care populaţia îi cunoaşte şi nu care îi vede o dată la 4 ani.

Alexandru Oleinic a spus că 50% din deputaţi urmează să ajungă în Parlament prin circumscripţia naţională şi 50% prin circumscripţiile uninominale. Liderul PPRM a făcut un apel către liderii politici de la guvernare şi i-a îndemnat să-şi respecte promisiunile electorale şi să ţină cont de solicitările făcute de societate.

Potrivit Partidului Popular din Republica Moldova, mărirea pragului electoral de la 4% la 6% a făcut posibilă monopolizarea puterii şi îngrădirea accesului în organul suprem de legislaţie a altor partide politice. „Trezeşte îngrijorarea stabilirea unui prag electoral total nepotrivit mediului nostru politic. În ţările europene cu adevărate valori democratice, pragul electoral este mai mic de 4% sau nu există deloc”, a spus Alexandu Oleinic. 

El a adăugat că mărirea pragului electorală a fost o acţiune iresponsabilă luată, iniţial,  în anul 2000 care s-a soldat cu „8 ani de guvernare dictatorială în Republica Moldova”. „Dacă Codul Electoral va fi modificat, începând cu scrutinul din 2014, vor fi aleşi oameni oneşti şi profesionişti care sunt preocupaţi de grijile societăţii şi cetăţenilor”, a spus Alexandu Oleinic.

PPRM a mai anunţat că continuă campania de colectare a semnăturilor pentru ca preşedintele ţării să fie ales prin votul direct al poporului. Pe moment au post adunate peste 100 de mii de semnături. Pentru lansarea referendumului, sunt necesare 200 de mii de semnături valide.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.