Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a înaintat o declarație către guvernare prin care propune măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii „întru reabilitarea social-economică a Moldovei”, transmite IPN.
Potrivit vicepreședintelui PPPDA, Alexandu Slusari, măsurile vin în contextul adoptării de către Parlament, acum un an, a legii care acordă facilități fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii, lege care însă nu este implementată nici până acum.
PPPDA propune micșorarea cu 50% a cotei impozitului pe venit în următorii cinci ani pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii din sfera producerii (cu condiția că la întreprinderile respective sunt angajați câte cel puțin trei salariați și salariul mediu pe întreprindere nu este mai mic decât salariul mediul pe țara). O altă propunere ține de simplificarea evidenței contabile pentru aceste întreprinderi sau menținerea pentru următorii cinci ani a sistemului actual de activitate comercială a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător.
Membrii PPPDA sugerează crearea în cadrul Ministerului Economiei a Departamentului special privind susținerea businessului mic. Potrivit autorilor, propunerile au fost consultate cu experții și organizațiile din domeniu și nu necesită pentru implementare sume mari din bugetul de stat.
„Apelul nostru este în primul rând către guvernare, să ia tot ce e mai bun din propunerile noastre și să implementeze în favoarea cetățenilor. Iar dacă acest lucru nu se va produce, aceste propuneri captate din programul nostru vor fi implementate în momentul în care vom accede la putere”, a spus Andrei Năstase, președintele PPPDA.
Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici și mijlocii pe parcursul anului trecut au însumat 125 de milioane lei, ceea ce reprezintă 41,5% din veniturile din vânzări în total pe economie. Numărul ÎMM-urilor a constituit 51,6 mii, în creștere cu o mie de întreprinderi față de anul 2015. Acestea alcătuiesc 98% din numărul total de întreprinderi din țară. Numărul persoanelor care au activat în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii pe parcursul anului 2016 a constituit peste 300 de mii de persoane sau 61% din numărul total de angajați ai întreprinderilor din economia națională.